Magyarország kúl

Ez lett az ország legjobb fehérbora az idén

Az Országos Borversenyre 223 pincészet 770 tételét nevezték be. Az idei nyertes Badacsonyból érkezett.

A Varga Pincészet 2017-es évjáratú Aranymetszés Friss Olaszrizlingjét választották az év fehérborának a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által szervezett Országos Borversenyen.
 
„Az ország legnépszerűbb borfajtájáról van szó, amiből csak a mi pincészetünk évente több mint 2 millió palackot értékesít. Ugyanakkor az olaszrizlinget a szakma és a fogyasztók jelentős része néhány éve még nem tekintette prémium fajtának, ám az idei borverseny is megmutatta, hogy le kell számolnunk a fajtát kísérő előítéletekkel”mondta a Turizmus Online-nak Varga Péter, a pincészet tulajdonosa.

Fotó: MTI Fotó / Máthé Zoltán

Olaszrizling-termesztéssel az ország szinte összes borvidékén foglalkoznak, a legkiterjedtebb ültetvényeket a Balatonfüred-Csopaki, a Badacsonyi és az Egri borvidékeken találhatjuk.
 
Az Országos Borverseny Magyarország legnagyobb merítésű és legismertebb bormustrája. Az esemény a szőlész-borász szakmai önkormányzat borversenysorozatának csúcsrendezvénye és egyben országos záróeseménye. A helyi hegyközségi és borvidéki borversenyeken 2018-ban több mint 6800 mintát értékeltek a bírálók. Ezekből a legjobb borok kerültek a csúcsrendezvényre, ahol 223 pincészet 770 tételét minősítette a zsűri.
 
A verseny egyben egy szakmai mentorálási szakasz kezdete: 2018/2019-ben a díjnyertes pincészetek – így a Varga Pincészet is – csehországi és varsói borkereskedelmi szakmai rendezvényeken vehetnek részt, és ez a kör a továbbiakban bővülhet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top