Magyarország kúl

Ahol jó élni: a fővárosi agglomeráció leggazdagabb települései

Budapest környékének öt leggazdagabb települése: Budakeszi, Dunakeszi, Pilisvörösvár, Gödöllő és Érd. A két első menő város kistérsége is vezet.

Nem csak a főváros környékén, hanem egész Magyarországon a két leggazdagabb település, egyben kistérség: Budakeszi és Dunakeszi – írja a Budapestkörnyéke.hu.

Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) friss statisztikáiból kiderül, hogy a leggazdagabb magyar településeken hozzávetőlegesen 2-2,5-szer magasabb az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem, mint a legleszakadtabb járásokban.

Komoly jövedelmi egyenlőtlenségek vannak az országon belül, így az sem nagy meglepetés, hogy jóval alacsonyabb a munkanélküliségi ráta a gazdagabb régiókban. Egy hely jó életszínvonala ugyanis egyenesen arányos az ott élő munkavállaló lakosság arányával, tehát minél többen dolgoznak, annál magasabb a relatív jólét. A leggazdagabb járásokban ez többnyire 3 százalék alatti munkanélküliséget takar.

Budakeszi főutcája (MTI-fotó: Máthé Zoltán)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top