Magyarország kúl

Egy év alatt több mint tíz százalékkal nőtt az átlagfizetés

A pénzügyi, gazdasági szférában dolgozók keresték a legtöbbet, a vendéglátósok a legkevesebbet.

A KSH adatai szerint közel 11 százalékkal nőtt az átlagos fizetés az elmúlt egy évben – írja az Index. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó keresete májusban 327.500 forint volt, ami 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az első öt hónapban a bruttó és a nettó átlagkeresetek is 12,1 százalékkal nőttek, a bruttó átlagbér 323.400, a nettó pedig 215.000 forint volt.

Fotó: MTVA / Faludi Imre

A KSH statisztikusai szerint a növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése, valamint a költségvetési szférában és bizonyos állami közszolgáltató cégeknél dolgozókat, összesen nagyjából 80 ezer főt érintő keresetrendezések is hatással voltak.
 
Az átlagos nettó kereset májusban családi kedvezmény nélkül 217.800 forint. A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 10,9 százalékkal nőtt májusban az előző év azonos időszakához képest. A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenységgel foglalkozók körében volt a legmagasabb (610.800 forint), a vendéglátásban pedig a legalacsonyabb (208.100 forint). 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top