Magyarország kúl

Ha női szobor Budapesten, akkor inkább meztelen, mint nem

Budapest nem dicsekedhet azzal, hogy túl sok női szobor van, olyan meg pláne, amely nem akt és konkrét személyt ábrázol. De innen szép nyerni!

Számoló lányka – pucér női szobor Budafokon (fotó: 22kerulet.ittlakunk.hu)

 

Több nyugati országban és nagyvárosban kampány indult azért, hogy a történelem fontos nőalakjai is kapjanak végre szobrot. Budapesten ugyanez a helyzet, kevés női szobor áll a fővárosban, számolta ki az Átlátszó.hu. Még kevesebb az, akinek „neve is van”, azaz történelmi alak. A legtöbb nőszobor ugyanis dekorációs elem: táncoslányok, napfürdőzők, zenészek.  

A 150 női szobor (szemben a több mint 600 történelmi férfiszoborral) közül összesen 35 az, aki történelmi személyiség, azaz egyszerűbben szólva: neve is van. A szentek és királynők mellett olyan magyar nőknek jutott szobor vagy emléktábla, mint Déryné Széppataki Róza, Tormay Cécile, Kéthly Anna, Solt Ottília, Veres Pálné, Szeleczky Zita vagy Kaffka Margit.

Ám a női szobrok többsége mégis allegória (a szabadság, béke, nyugalom, tavasz, nyár stb.) megjelenítése, nagyon gyakran aktként. De ugyanilyen gyakoriak a teljesen random meztelen nők is: ülő, táncoló, napozó, véradó, zenélő, guggoló aktok. 

45 szobor ábrázol állatokat, azaz még állatszoborból is több van Budapesten, mint történelmi nőalakból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top