Magyarország kúl

Hatalmas sztorik az első magyar Coca-Cola kapcsán

Idén van a 60. évfordulója annak, hogy megérkezett az első Coca-Cola szállítmány Magyarországra. Van kép is, de nem az a legviccesebb.

Az első Coca-Cola szállítmány (forrás: Budapest régi presszói, kocsmái facebook-csoport)

A Budapest régi presszói, kocsmái Facebook-csoportban jelent meg a fotó, amelyen az első szállítmány hazai Coca-Cola látható. Az már a kommentekből derül ki az 1968-as fotóról, hogy a kőbányai sörgyár üzemében készült, hiszen itt palackozták a fantasztikus nyugati újdonságot.

A képhez fűzött kommentek zseniálisan tükrözik, miként viszonyult a szocialista rendszer a „kólamámorában fetrengő nyugati fiatalság ópiumához”. Az egyik hozzászóló azt írja, hogy csak akkor kaphatott 20 rekesz Coca-Colát, ha rendelt mellé 50 rekesz kőbányai sört is. Egy másikuk sztorija: „66-ban voltam egy grazi colaüzemben. Az ottani előadás-gyárlátogatás +kvíz után lehetett nyerni néhány palackot, 2,5 dl, 0,5 l és tán 1 l . Hazafelé a magyar vámtiszt el akarta vámolni mint alkoholtartalmú, kapitalista italt.”

Az is vicces, ahogy a sokáig eltiltott magyarok fogadták:

Amikor édesapám az első üveget hozta, körbeállta a család, és stampedliből itták a nedűt, és várták a hatást.

 Mások beszámolnak arról, hogy a városligeti BNV-n kóstolták először (van, aki utoljára). És persze arról is vannak beszámolók (nem tudjuk, hitelesek-e), hogyan készítették az üdítőt: „csak mint sűrítmény találkoztam vele, 3 vagy 5 kg-os konzervdobozokban …. abból hígítottuk”, írja egyikük.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top