Magyarország kúl

Zánka: Az úttörőváros idén lenne 43 éves

Az úttörők legcsodásabb nyarai egyértelműen a Balatonon, Zánkán teltek, a piros kendő enyhe szorításában. Te is nyaraltál Zánkán?

43 éve, 1975. május 25-én, gyereknapon adták át sok piros nyakkendős gyerek örömére a Balaton úttörővárosát, Zánkát. A keletnémet és szovjet minta alapján létrejött úttörővárosban nyaranta kéthetes turnusokban úttörők ezrei nyaraltak – természetesen a kommunista szellemnek megfelelő, hasznos időtöltéssel vegyítve.

Év közben őrsvezetőket képeztek, nyáron pedig a tervért dolgozó munkásszülők gyerekeit nyaraltatták, akik a könyvtárban, úttörő-történeti múzeumban és a társalgókban pallérozták elméjüket.

A korgó gyomrok megtöltéséről hatalmas konyha és retró menza gondoskodott, a testet acélossá a sportcsarnokban, valamint a 3000 fős lelátóval rendelkező stadionban tehették. A túrázásra alkalmas környezet, a Balaton közelsége pedig életre szóló emlékeket adott a Zánkára érkező gyerekeknek. Neked milyen emlékeid vannak Zánkáról?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top