Magyarország kúl

A világ ifjúsága – Retró propagandafilm a Rákosi-korszakból

A rendszerváltás előtt még a mozikban is propagandafilmeket vettettek. A filmhíradó után, kikapcsolódás gyanánt megtekinthettük azt, miként szorgoskodnak a nemzetek ifjai a szocializmus építésén.

Ha a tervgazdálkodás éveiben a termelésen és a 120 százalékon kívül néha a szórakozás is az eszünkbe jutott, a mozi a leggyakoribb gondolatok között szerepelt, mint az építő szabadidős tevékenységek egyike. A Rákosi-korszakban szerencsénkre olyan rendkívüli filmeket vetítettek, amelyek egy pillanatra sem engedték feledni a Párt dicső tervét, így még kikapcsolódás közben is lelkesedhettünk, külön erőfeszítés nélkül. A világ ifjúsága egy magyarul beszélő, színes szovjet-magyar film volt, a mozit hirdető retró plakáton pedig egy markáns, Dolph Lundgrenre hajazó férfi, egy, az ázsiai népcsoportot képviselő elszánt tekintetű ifjú, és hátul, a fekete bőrű egzotikus szereplő garantálta a sokszínűséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top