Magyarország kúl

Elképesztő: eddig 21 fesztiváldíjat hozott el a legújabb magyar filmsiker

Banner-Szűcs Lóránd rövidfilmje legutóbb a New York Film Awards fődíja mellett a legjobb férfi rendező, a legjobb eredeti történet és a legjobb gyerekszereplő díját is megkapta.

Elképesztő szériát fut Banner-Szűcs Lóránd Sandwich című rövidfilmje a világ legrangosabb fesztiváljain. A kisfilm eddig 21 díjat nyert el – legutóbb a fődíj mellett a legjobb férfi rendezőnek, a legjobb eredeti történetnek és a legjobb gyerekszereplőnek járó elismerést is megkapta a New York Film Awardson.
 
„A film a szeretetről szól, a szülői szeretet valódi természetéről, és feltárja, mi történik, amikor nyitottan fordulunk a gyermekeinkhez, akik oly sokat tanítanak nekünk  a világról, amit sokkal tisztábban látnak, mint a felnőttek” – mondja a filmről a rendező-forgatókönyvíró.

A film főhőse a nyolc éves Dana, akinek édesanyja kórházban fekszik, édesapja pedig éjszakai műszakban dolgozik. Egy este nem találnak szabad babysittert, így nincs más lehetőség, az apának a lányával együtt kell munkába mennie. A férfinak  különleges foglalkozása van: hivatásos katona egy olyan határőr egységnél, mely az illegális határátlépők elfogását végzi. Aznap éjszakára – lévén ez biztonságosabb hely a lányának, mint a határvonalon – az apa belső szolgálatra kéri magát a tábor családi körletébe. Itt egyetlen feladatuk van, a kitoloncolásra váró embereknek készítenek szendvicseket. A harcedzett férfi a gyermekével együtt próbálja megoldani ezt a nem túl bonyolult, de számukra teljesen ismeretlen feladatot.
 
Banner-Szűcs Loránd 17 éves kora óta van a filmszakmában. A MAFILM-nél 15 éven át olyan rendezők mellett dolgozott, mint Bacsó Péter, Szabó István, Marco Ferreri és Philip de Broca, majd megalapította a Banner Casting ügynökséget, és mára az egyik legfoglalkoztatottabb hazai casting director. Most fejezett be egy kanadai CBS-sorozatot, és ő felelt Krysztof Zanussi Éter és Till Attila Tiszta szívvel című filmjének szereposztásáért is. Jelenleg egy Bécsben forgó Netflix-sorozatban dolgozik.
 
A film főhősét, a kislány Danát Bercovici Emma alakítja, aki eddig öt díjat nyert játékáért. További szereplő még Thuróczy Szabolcs, Richard Pepple, Szamosi Zsófia és Szabó Simon is. A filmet Juhász Imre fényképezte, Kalotás Csaba volt a zeneszerzője, Kiss Wanda a vágója, Fock Andrea a jelmeztervezője, Angyal Gergő, Rajna Gábor és Hídvégi Zoltán pedig a producerei.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top