Magyarország kúl

Megfordult a kivándorlási hullám, egyre kevesebb magyar menne külföldre

Egy friss felmérés szerint erőteljesen csökkent azoknak a száma, akik külföldön akarnak munkát vállalni.

Sokkal kevesebben akarnak Magyarországról elvándorolni, hogy külföldön dolgozzanak, mint négy évvel ezelőtt, ugyanakkora külföldi munkavállalók is kevésbé érdeklődnek az ország iránt, mint négy éve – írja a Forbes online kiadása a Boston Consulting Group és a Profession.hu közös kutatására hivatkozva.
 
A 197 országban, 366 ezer munkavállaló és hatezer toborzó megkérdezésével készített felmérés eredménye szerint a magyaroknak csak a 35 százaléka menne külföldre, míg a globális átlag 57 százalék. A hazai mutató jóval alacsonyabb, mint négy évvel ezelőtt: akkor még a megkérdezettek 58 százaléka mondta, hogy szívesen vállalna más országban munkát.

Fotó: MTI Fotó / Kovács Tamás

Különösen érdekes, hogy jelentősen csökkent az elvándorlási kedv a fiatalok és a magasan képzettek körében – igaz, a húsz év alattiak mobilitási hajlandósága nagyobb, mint a globális átlag.
 
A kutatás szerint elsősorban az IT- és technológiai szektorban (46 százalék), az üzleti adminisztrációban (44 százalék) és a médiában (43 százalék) dolgozók mennének külföldre dolgozni. A doktori fokozattal rendelkezők is szívesen költöznének: 40 százalékuk hagyná el az országot egy jó munkalehetőség reményében.
 
A kutatás eredményei szerint nem csak nálunk csökkent az elvándorlási szándék, hanem egész Kelet-Európában. A változás oka az lehet, hogy megerősödött a térség országainak gazdasága, s ez a korábbinál jóval kedvezőbb munkalehetőségeket teremtett az ott élők számára.

 
Mint kiderült, a fizetés csak a sokadik tényező: a munkavállalók többsége fontosabbnak tartja, hogy jó kapcsolata legyen a kollégáival és a főnökeivel, és hogy elismerjék a munkáját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top