Magyarország kúl

Csodálatos asztrofotót készített egy magyar Namíbiában

A National Geographic a kaposvári Schmall Rafael Namíbiában készült képét választotta a hónap fotójának.

Csodálatos fényképet készített az éjszakai égboltról egy magyar asztrofotós, nem csoda, hogy a National Geographic magyar kiadása ezt a képet választotta a hónap legjobbjának.

Fotó: Schmall Rafael

„Amikor nincs holdfény, akkor esténként szépen látszódik a tejút centruma déli irányban. Egy olyan helyet kell keresni hozzá, ahol minimális a fényszennyezés dél felé, és akkor könnyen megfigyelhető ez a régió” – mondta a Sonline.hu-nak Schmall Rafael kaposvári asztrofotós. „Namíbiában a zéró fényszennyezésben abszolút látványos a centrum. Egyszerűen árnyékot vet, viszont olyan nagynak tűnik, hogy az észlelő ekkor érzi igazán, hogy egy óriási világ van körülötte. A Tejút fénye deríti a tájat, így akár lámpa nélkül is lehet közlekedni. A világos dolgok egyszerűen világítanak az égbolt fényétől” – tette hozzá.
 
Schmall százhúsz képes panorámafotóján a Tejút centrumát az Állatövi fény sávja metszi ketté. Fent a Jupiter, balra lent a Mars is látható a képen, a zöldes-sárgás-vöröses fodrozódást a légkör fénye okozza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top