Magyarország kúl

Magyar, Oscar-díjas, csillaga van Hollywoodban, mégsem ismeri senki

Lukács Pál igazi sztár volt Hollywoodban a múlt század 30-40-es éveiben. Paul Lukas néven szerepelt, Oscar-díjat is kapott, együtt játszott a legnagyobbakkal, mégis elfeledtük.

Ha Los Angelesben a Hollywood boulevardon sétál egy magyar turista, általában rá sem hederít a 684. csillagra a betonon, írja az Újságmúzeum. Talán mert azt sem tudja, hogy a Paul Lukas név valójában Lukács Pált takarja.  Lukács Pál Budapesten született még 1894-ben. Hamar eldőlt, hogy színész lesz a jóvágású fiú, és miután az I. világháború borzalmait túlélte a fronton, a Vígszínházba szerződött. Korai és elhamarkodott első házassága után a színpadról pillantotta meg későbbi nagy szerelmét, Benes Gizellát.

Gizella Amerikába is elkísérte a színészt, akit itthon nem soroltak a sztárok közé – sőt több kritika porig alázta -, Hollywoodban viszont világhírű lett. Kirk Douglas, Charlton Heston, Buster Keaton, Orson Welles, Katharine Hepburn, csak néhány név, akikkel egy filmben játszott. 1943-ban aztán az Oscar-díjat is megkapta az Őrség a Rajnán című filmben alakított szerepéért. Lukács a csúcsra jutott, később Elvis Presley-vel is játszott egy filmben, és boldogan élte a mindennapjait hollywoodi villájában.

A repülés volt a szenvedélye, meg a kóbor kutyák megmentése. (További részletek az Újságmúzeum cikkében.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top