Magyarország kúl

Ne etesd a vízimadarakat!

A vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot, ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kér, hogy sehol és semmivel ne etessük az állatokat.

Bütykös hattyúk és tőkés récék Balatonfüreden (MTI-fotó: Jászai Csaba)

A madár- és természetvédelmi hatóságok, szervezetek világszerte küzdenek a vízimadarak etetése ellen, amely tömegesen sodorja veszélybe, és betegíti meg az állatokat – írja az MTI.

A vízimadarak etetése az énekesmadarakéval szemben több okból is problémát jelent: a hosszú ideig tartó, egyoldalú kenyér és egyéb „értéktelen” táplálék megbetegíti a madarakat, szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét. A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt. A nyáron etetett madarak ősszel nem vonulnak el, az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében pedig évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma, és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top