Magyarország kúl

Kalandfilmbe illő úton került a Nemzeti Múzeumba a római kori kincs

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) József nádor-termében nyílt kiállítás kedden A Seuso-kincs címmel. A tárlat a késő római kincslelet mind a 14, jelenleg ismert darabját bemutatja, valamint az egykor azokat rejtő rézüstöt is.

A késő római ezüstkészlet egyik darabja a Magyar Nemzeti Múzeum József nádor-termében (MTI-fotó: Balogh Zoltán)

A Seuso-kincslelet a késő római császárkor egyik legjelentősebb lelete, amely szerdától végleges őrzési helyén, a Magyar Nemzeti Múzeumban látható – írja az MTI.

A kincs ismertségét kalandos, krimibe illő történetének is köszönheti:

A leletet a hetvenes években a Balaton közelében találták meg, majd nyoma veszett, és rövidesen a nemzetközi műtárgypiacon bukkant fel, ahol egy angol befektetőcsoport vásárolta meg.

A magyar államnak végül 2014-ben és 2017-ben sikerült megállapodnia a brit birtokosokkal, a Seuso-kincs így kompenzációs díj fejében, két részletben visszakerülhetett Magyarországra. 

A kurátorok kiemelték, hogy a Seuso-kincs darabjain is megjelenik többek között Akhilleusz, Hippolütosz és Phédra, Meleagrosz vagy Dionüszosz is. A legismertebb Seuso-tál 70 centiméter átmérőjű és 8,8 kg-os, míg az Akhilleusz-tál még nagyobb: 72 centiméteres átmérőjű, és csaknem 12 kg-ot nyom. A tizennégy ezüsttárgy össztömege 68,5 kg. A tárlat 2017 októbere és 2018 áprilisa között országos turnét tett, melynek során hat városban több mint 140 ezren láthatták.

Meleagrosz tál (MTI-fotó: Balogh Zoltán)

Geometrikus kancsók és mosdótál (MTI-fotó: Balogh Zoltán)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top