Magyarország kúl

Kerti traktort is lehet vezetni sima jogsival

B kategóriás jogosítványunkkal egészen sok mindent vezethetünk még a gépkocsink mellett. Például quadot, kerti traktort vagy akár lovas kocsit is.

MTI-fotó: Pénzjegynyomda

A jogosítványon nem csak azokra a kategóriákra van érvényességi idő feltüntetve, amelyekből annak idején becsülettel levizsgáztunk – írja a Vezess.hu. Az A1, A és B, vagyis motorkerékpár és személyautó kategória mellett valami T és M, illetve K betű is szerepel a lapon.

A szövevényes magyar joganyagban a 24/2005-ös GKM-rendelet melléklete tartalmazza az egyes jogsikategóriák magyarázatát, de hogy melyik jogosítvány mire is érvényes, az itt nem jelenik meg egyértelműen, és néhány fogalom (pl. a kerti traktor) sincs kifejtve, a rendelet annyit mond erről, hogy „külön jogszabályban” található meg a leírása.

Ha minden igaz, akkor a jelen helyzet szerint a következő dolgokat lehet B-s jogsival vezetni: állati erővel vont jármű, kerti traktor, 3500 kg-ot meg nem haladó össztömegű személygépkocsi vagy tehergépkocsi, quad, 750 kg-ot meg nem haladó tömegű pótkocsi, segédmotoros kerékpár, lovas kocsi. Van egy B1 kategória is: ez a négykerekű motorkerékpárokra vonatkozik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top