Magyarország kúl

70 éves az úttörővasút – Te is utaztál rajta?

A budai hegyekben robogó kisvonaton utazni csodás, dolgozni rajta pedig kivételes volt.

Az úttörővasút, vagy ahogy ma hívjuk, a gyermekvasút szerelvényei már 7 évtizede koptatják a síneket, teszik boldoggá a kis utasokat és különlegessé a rajta dolgozó gyerekeket. A Magyar Államvasutak és a Magyar Úttörők Szövetsége által üzemeltetett vonatokon már a Kádár-korszakban is mosolygó, izgatott gyerekek utaztak, és a kis kalauzok mellkasa is ugyanúgy dagadt a büszkeségtől, mint mostanság.

A retró kisvasút Hűvösvölgyből egészen Csillebércig robogott a táborozó gyerekekkel, majd tovább, a Széchenyi-hegyi végállomásig. Az ’50-es, ’60-as években közel 700 ezren zötyögtek az úttörővasúton, ami még ma is kedvelt programja a kirándulóknak. A rendszerváltás évében a vasutat gyermekvasútra keresztelték, a vörös nyakkendőt világoskék váltotta le, a nosztalgiáról napjainkban pedig már gőzmozdonyos nosztalgiavonat is gondoskodik. Te is utaztál az úttörővasúton?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top