Magyarország kúl

Emlékszel, minek az emblémája volt ez a kisfiú?

Sokszor láthattuk ezt az szeplős kisfiút a tévében, és az utca is ilyen plakátokkal volt tele. Tudod, mit reklámozott?

Bár ez a retró plakát 20. századi, de a magyar biztosítás története egészen a 14. századik nyúlik vissza, amikor a céhek életre hívták a pénztári alapot. Az 1300-as években még főleg temetkezési, özvegyi és árvasági segélyekben merült ki a biztosítás, de a 18. századtól már szállítmánybiztosítások is színesítették a palettát. A 19. században aztán megalakult az Első Magyar Általános Biztosító Társaság, amelyet további biztosítók követtek és gomba módra szaporodtak.

A 20. század első felében már 49 magántulajdonban álló biztosító volt hazánkban, de 1948-ban  mint mindent, a biztosítási piacot is állami irányítás alá vonták,  és létrehozták az Állami Biztosító Nemzeti Vállalatot. A monopolhelyzet 1986-ban szűnt meg, és berepült a képbe Gábriel, az Állami Biztosító szeplős arcú képviselője, valamint megalakult a Hungária Biztosító is. Emlékszel még az ÁB reklámjára?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top