Magyarország kúl

75 éves a golyóstoll, amit a világban csak biro penként emlegetnek

Bíró László választott hazájában, Argentínában szabadalmaztatta a golyóstollat 75 éve. Ott az ő születésnapja lett a feltalálók napja.

Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget – írja az Origo.hu. A golyóstoll elterjedése előtt a lúdtollat, majd a töltőtollat használták.

A festékkel töltött csövecske végén egy forgó golyó juttatja papírra a tintát. Ezt a technológiát tökéletesítette és szabadalmaztatta Bíró László.

Bíró újságíróként dolgozott, amikor a nyomdákban megfigyelte a nyomdagépek rotációs hengereit. Ekkor jutott eszébe, hogy ezt kicsiben, egy írószerszámban is meg lehetne valósítani. A fejlesztésben György nevű fivére, valamint a Kovalszky testvérek cégei segédkeztek. Argentínában Bíró László születésnapja lett a feltalálók napja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top