Magyarország kúl

Mekk Elek a Széll Kálmán téren – újra lecsapott a budapesti gerillaszobrász

Kolodko Mihály kárpátaljai szobrászművész különös mániája, hogy apró bronzszobrokkal dekorálja ki a várost. Most Romhányi József mesefigurája, Mekk Elek került sorra.

Nagyon kedves kis bronzszobrot állított fel Kolodko Mihály kárpátaljai szobrászművész a Széll Kálmán téren: a művész Romhányi József egyik közkedvelt mesealakját, Mekk Eleket, a kétbalkezes ezermestert örökítette meg.

Fotók: Facebook / Kolodko Mihály

A meséből a Pannónia Filmstúdióban készült népszerű bábfilmsorozat, ami 1974-75-ben futott a magyar tévében. A bábokat Koós István tervezte, aki 58 évig lakott a Moszkva tér 3.-ban – valószínű, hogy a művész az ő emléke előtt szeretett volna tisztelegni az alkotással.
 
Kolodko egyébként már számos kis bronzszobrot szórt szét Budapesten. Legismertebb munkája talán a Parlamenttel szemben, a Duna-parton szomorkodó, lekonyult ágyúcsövű szovjet minitank, de a ferihegyi reptéren egy apró Liszt Ferencet, a budai Duna-korzón pedig a Nagy Hohoho Horgász Főkukacának szobrát is felállította.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top