Magyarország kúl

Fantasztikus fotó a vb-döntőt is megjárt Aranycsapat legendás meccséről

Évtizedek óta ki se jutottunk a világbajnokságra, de volt idő, amikor az angolok, az uruguayiak, a németek és a brazilok is rettegték a „Mighty Magyars” nevét.

Június 14-én indul 21. labdarúgó-világbajnokság, amelyet az idén Oroszországban rendeznek. Sajnos a magyar csapatnak évtizedek óta nem sikerült a kijutás – pedig volt idő, amikor komoly esélyesként vehettünk részt a tornán.

Mint 1954-ben, amikor a Grosics-Buzánszky-Lóránt-Lantos-Bozsik-Zakariás-Budai II.-Kocsis-Hidegkuti-Puskás-Czibor összetételű magyar válogatott, vagyis az Aranycsapat – amit angolul csak Mighty Magyarsnak hívtak – a svájci Bernben rendezett vb-n a brazilokon és a címvédő Uruguayon is átlépve egészen a döntőig menetelt, ahol az NSZK együttesével kellett megmérkőznie a győzelemért.

A legendás londoni 6-3 visszavágóján 7-1-re vertük az angolokat (Fotó: Fortepan)

A mindent eldöntő nagy mecset a berni Wankdorf-stadionban rendezték. Mivel az NSZK-t a csoportkörben simán, 8-3-ra vertük, sokan könnyű győzelemre számítottak. Sajnos, csalódniuk kellett, a sérült Puskással felálló válogatottunk végül 3-2-re kikapott a németektől. Azóta sem kerültünk ilyen közel a világbajnokság megnyeréséhez.
 
Fenti, a Fortepanon talált képünk egyébként nem a vb-n, hanem az angolok elleni legendás 6-3 1954. május 23-án rendezett visszavágóján készült a Népstadionban. A szigetországiak a Wembleyben elszenvedett csúfos vereségért akartak revánsot venni, de nagyon elpáholtuk őket: 7-1-re kaptak ki Puskáséktól. A meccs után a pesti flaszteren az a mondás járta, hogy „az angolok egy hétre jöttek és 7-1-re mentek”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top