Magyarország kúl

A magyar sajt jó!

A magyar sajt jó címmel Magyarországon gyártott kézműves sajtok népszerűsítésére indult kampány. A kezdeményezés sajtóbemutatóján a bor-sajt párosításokban rejlő lehetőségekre is felhívták a figyelmet.
magyar termék

Sajtpult a Magyar Ízek Utcáján (MTI-fotó: Mohai Balázs)

Húsz-harminc magyarországi sajtmanufaktúra termékeit tudja biztonsággal ajánlani Sándor Zsolt, a Bükki Sajtmanufaktúra vezetője, és ezek száma egyre bővül – írja az MTI.

A magyar sajtkultúra a 19. század végéig vezethető vissza. Akkor még elsősorban juhtejből készültek a magyar sajtok, kezdetben svájci, olasz és holland sajtmesterek vezetésével. A 20. század elejére aztán több magyar sajttermelő szövetkezet is elindult Magyarországon. A rendszerváltás után ismét egyre többen kezdtek sajtkészítéssel foglalkozni, 2018-ra pedig már Magyarország számos régiójában működnek sajtmanufaktúrák annak ellenére is, hogy egyre kevesebben tartanak tejelő állatokat az országban.

A kecsketejnek számos pozitív élettani hatása ismert, rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, és közelebb áll az anyatejhez, könnyebben emészthető, mint a tehéntej. Így a tejérzékenyek is bátrabban fogyaszthatják.

Mészáros Gabriella nemzetközi borszakértő értékelése szerint a magyar sajtok között már akadnak olyanok, amelyek szigorú, nemzetközi mércével mérve is megállják a helyüket. Egy friss kecskesajthoz kiválóan illik egy reduktív, illatos fehérbor, például egy sárga muskotály. Egy lágy sajt mellé választhatunk komolyabb fehérborokat (például olaszrizlinget), vagy akár egy szekszárdi kékfrankost; a kemény sajtokhoz a testes vörösborok passzolnak leginkább.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top