Magyarország kúl

Tele volt teknősökkel és halakkal a Városligeti-tó, amikor leengedték

Május végén teljesen kitakarították a városligeti Felső-tavat. Előtte azonban szakembereknek kellett lehalászni azokat a halakat és teknősöket, amelyeket az emberek felelőtlenül és illegálisan engedtek a vízbe.

A későbbiekben algaevő halakat telepítenek a tóba (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

A néhány napos munkálatok során a tavat leengedték, medrét fertőtlenítették és iszapmentesítették, majd korszerű vízkeringető és uszadékfogó rendszereket telepítettek – írja az MTI. Elengedhetetlenné vált a tó leengedése és medrének kitisztítása a tófenéken felgyülemlett szennyezett iszap, a tó leromlott vízminősége, valamint a hamar jött nyári meleg hatására beindult algásodás miatt. A munkálatok első lépéseként szakemberek lehalászták a tóba engedély nélkül betelepített halakat, teknősöket, majd azokat biztonságosan, számukra megfelelő élőhelyre, többek között a Fővárosi Állatkertbe szállították. Erre azért volt szükség, mert a nem alkalmas élőhely az abba nagy mennyiségben, felelőtlenül beengedett halfajták számára.

A későbbiekben tervszerűen, ellenőrzött mennyiségben algaevő halakat telepítenek ide, amelyek szintén segítenek a vízminőség javításában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top