Magyarország kúl

Páratlan ízvilágú a házilag készített ketchup

Érdemes a szokásosnál több időt fordítani elkészítésére, tartósítószer nélküli konyhai remek lesz a végtermék.

Elérkezett a paradicsom szezonja. Van belőle bőséggel, az ára is napról napra csökken, ezért nem kell elaprózni a ketchup készítését. Annál is inkább, mert hosszú a tél, a ketchup pedig jól eláll és biztosan elfogy. Vágjunk bele egy nagyobb tételbe!

Hozzávalók
5 kg paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 12 gerezd fokhagyma, kevéske olaj a pirításhoz, 3 dl almaecet, 1 kávéskanál szegfűszeg (őrölt), 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál őrölt fekete bors, 2 kávéskanál só, 2 evőkanál mustár, 30 dkg cukor, 10 dkg barna cukor.

Elkészítése
A paradicsomot jól megmossuk, feldaraboljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük. Erre rászórjuk az apróra vágott fokhagymát, amivel együtt tovább dinszteljük.

Előveszünk egy nagy lábast, és először beleöntjük a megdinsztelt hagymát, majd az összes hozzávalót, legvégül a feldarabolt paradicsomot. Folyamatos felügyelet, kevergetés mellett egy órán át főzzük – miközben garantáltan kellemes ketchupillat lengi be a konyhát. Még forrón átpasszírozzuk, majd botmixerrel is megkeverjük.

Ezt követően jó 3 órás főzés következik, ekkor sűrűsödik be a ketchupunk. Kevergetés közben megkóstolhatjuk, s ha valamilyen fűszert hiányolunk – ez egyéni ízlés kérdése –, pótolhatjuk.

Amikor elég sűrűnek érezzük, akkor jöhetnek a tiszta üvegek. A ketchupot beletöltjük, az üveg tetejét rácsavarjuk, majd fejre állítva száraz dunsztba tesszük. Amikor teljesen kihűlt – ez legalább 24 óra –, mehet a spájz polcára.

Egy biztos: senki sem bánja meg, hogy ennyi időt fordít az elkészítésére, mert páratlan ízű lesz – és ami nagyon fontos: tartósítószert nem tartalmaz.

Forrás: SokszínűVidék

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top