Magyarország kúl

Így lehet bőséges paradicsomunk a kertben és a balkonon

Mint minden másban, a paradicsom termesztésénél is szeretnénk, hogy a legfinomabb és a legtöbb termést szüretelhessük.

Néhány egyszerű praktika és tanács betartásával biztosak lehetünk abban, hogy paradicsomtermesztésünk sikeres lesz.

1. Sok napsütés
A paradicsom meleg égövi növény, szüksége van a sok napfényre. Olyan helyre ültessük, ahol napi legalább 6, de még szerencsésebb, ha 8 óra napfény éri. Vigyázzunk, mert érzékeny a fagyra.

2. Talajminőség
A szerves anyagban gazdag, jó vízelvezetésű, enyhén savas (pH 6-7) talaj ideális a paradicsom számára. Ültessük kissé mélyebbre, mint más növényeket, jó, ha mély gyökereket ereszt.

3. Kártevők
Kártevői jellemzően gombák, illetve a gyökereken élősködő különböző fonalférgek. Időnként házi permetlével kezeljük, hogy megelőzzük ezen betegségeket.

4. Hajtások
Ritkítsuk a hajtásokat az olyan, a palántával egy tőről növő, de attól gyengébb szárak esetében, melyek termést nem hoznak, csak a tápanyagot szívják el a paradicsomtól.  A növény magasságától függően, például 65-90 centis növénynél kb. 25 centi magasságig távolítsuk el  az alsó leveleket is a szárról. Ezzel megelőzhetjük a gombás betegségeket is.

5. Mulcs
Talajtakarás. A jól kivitelezett talajtakarás segít elkerülni a talaj kiszáradását, véd a gyomoktól, és adott esetben szerves trágyaként is funkcionál. Használhatunk vetőmagmentes szalmát, fakérget vagy forgácsot.

6. Trágya
A paradicsom trágyázása, mint minden növénynél, rendkívüli módon javítja a termést. Kiskertekben komposztált konyhai hulladék, nagyobb termőterületen szerves trágya, kiegészítve vízben oldódó műtrágyával.

7. Öntözés
A növény fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges az alapos locsolás, különösen a nagyon napos vagy a nagyon szeles napokon. A legjobb, ha az öntözés kora reggel történik, amikor kisebb a napsütés intenzitása, így a vizet a talaj szívja fel, és nem a nap. A legeredményesebb öntözés érdekében sokan javasolják a csepegtetős locsoló berendezés beszerzését is, amely, mivel közvetlenül a gyökerekhez juttatja a vizet, hatékonyabb is, és a gombás megbetegedéseket is megelőzi ezáltal.

8. Ösztönözni a beporzást
A méhek azok, akik a beporzását végzik, így ha egy kis virágos kerttel be tudjuk csalogatni a kertbe, nyert ügyünk van, persze ha van a közelben méhész, az még jobb. Vigyázat, allergiásoknak óvatosan!

9. Egy kis ízfokozás
A legideálisabb, ha akkor tudjuk betakarítani a termést, amikor megérett. Ha erre nincs lehetőség, a zölden leszedett paradicsomok közé tegyünk egy érettet. Az abból felszabaduló etilén gáz „gyorsérleli” a zöldeket is.

10.Tárolás
Tároljuk a paradicsomot az asztalon, és ne hűtőszekrényben, mert így ízletesebb marad. Csak fogyasztás előtt mossuk meg, megőrizve így a frissességét.

Forrás: SokszínűVidék

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top