Magyarország kúl

Felfedezték Európa legidősebb fáját

Egy olaszországi sziklás lejtőn kapaszkodó, viharvert fenyő a legősibb európai fa a tudomány jelenlegi állása szerint.

Az Ecology című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a kutatók által Italusnak elnevezett balkáni páncélfenyő legkevesebb 1230 éves. Ennél is meglepőbb, hogy bár a lombkoronája jelentős része hiányzik, jól érzi magát, erről tanúskodik törzsének a gyűrűnövekedése.

A University of Tuscia csapata négy év terepmunkát követően lelt rá a fára a Pollino Nemzeti Parkban, amely az ország déli vidékén terül el, és foltokban több idős erdő is található rajta.

Italus egy meredek, sziklás, dolomitikus talajtakaróval rendelkező lejtőn él, ezek a természeti adottságok pedig nemcsak a fakitermeléstől, hanem a régiót évszázadokig sújtó tűzvészektől is megvédték őt.

Bár a kutatók már ránézésre tudták, hogy egy nagyon öreg fával van dolguk, komoly problémába ütköztek, amikor az életkorát pontosan is meg kellett határozni, a fenyő legbelsőbb gyűrűi ugyanis hiányoztak.

A fa belseje olyan volt, mint a por. Korábban sohasem láttunk ilyesmit. Legalább húsz centiméter eltűnt a törzséből, ami sok-sok évet jelent

– mesélte Alfredo Di Filippo, a csapat egyik tagja a National Geographicnak.

A kor megállapításához ezért egy olyan innovatív technológiát alkalmaztak, amely során a gyökereire összpontosítottak. A törzshöz hasonlóan a gyökérnek is vannak növekedési gyűrűi, amelyek alkalmasak a kor megállapítására. Mivel sziklás lejtőn áll, a fa elhelyezkedése könnyen lehetővé tette a mintavételt.

A munkát elvégezték, így jött ki, hogy a fa feltehetően Krisztus után 789-ben hajtott ki, tehát 1230 éves.

forrás: SokszínűVidék

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top