nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
Hegyen magasodik a világ legkisebb városa

Hegyen magasodik a világ legkisebb városa

A picinyke település ezer év alatt szinte alig változott.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Aki a horvátországi Isztria-félszigeten kalandozik, annak kihagyhatatlan látnivalót kínál a félsziget kellős közepén magasodó Hum, a középkori falu, mely jelenlegi jogállása szerint még mindig város.

A település 2001-ben regisztrált 6 lakójával néhány évvel később a világ legkisebb városaként került a Guiness-rekordok könyvébe. Az útikönyvek ma 17–23 közöttire teszik lélekszámát.

Az első írásos emlékek 1102-ből tesznek említést Humról, ahol egy épület sem került a várfalon kívülre. A falu „kapuja” a 16. században épült bástya, azon áthaladva rögtön balra látható a 12. századi Szent Jeromos-templom és mellette a harangtorony, mely 1552-ben épült. A templom falai a glagolita írás legkorábbi, 12. századból fennmaradt emlékeit őrzik.

A világ legkisebb városának kőből épült lakóházait mintegy időutazásként szinte eredeti formájukban csodálhatjuk meg, megtapasztalva, hogyan nézett ki egy kis hegyi falu a középkorban.

A horvát Toscanának is nevezett települést – melynek két köves utcája és picinyke főtere van – 10 perces sétával körbejárhatja a kíváncsiskodó turista. Idegenforgalmi jelentőségét kihasználva természetesen vendéglátóhely és ajándékbolt is működik a falucskában, mely, mint már tudjuk, a világ legkisebb városa.

Fotók: essenceofcroatia.com

Forrás: SokszínűVidék

Megosztás Facebookon