Magyarország kúl

Elfogták Sanyit, a rettegett székelyföldi medvét

Altatólövedékkel elkábították, majd a zernyesti medverezervátumba szállították.

Pénteken délután altatólövedékkel elkábították, majd a zernyesti medverezervátumba szállították Sanyit, a Szent Anna-tó környékét rettegésben tartó medvét – írja a Székelyhon.

Az állat többször támadt emberre, legutóbb a csíksomlyói pünkösdi búcsú előtti napon harapta meg egy magyarországi zarándok combját, illetve pénteken is ráijesztett egy négytagú csoportra.

A 100 kilogrammos, kétéves vadállat áthelyezését a héten hagyta jóvá a környezetvédelmi minisztérium, az illetékes szervek péntek délután végre is hajtották az akciót.

A kilövéséről szó sem lehetett, hiszen nem a medve a hibás azért, hogy ebbe a helyzetbe került. Nem lakott területről van szó, ahová bemerészkedett a vadállat, hanem éppen ellenkezőleg: itt az ember hatolt be a medve természetes élőhelyére. Az persze ennek ellenére nem elfogadott, hogy emberekre támadjon, ezért is hoztuk meg a döntést az áthelyezéséről

– mondta a portálnak Szép Róbert, a Romániai Országos Környezetőrség főbiztosa.

Az akció során a csend biztosítása mellett kürtőskaláccsal etették a medvét a rezervátumból érkező szakemberek érkezéséig. Az altatólövedék kifejtette hatását: Sanyi körülbelül 50 métert szaladt az erdő felé, majd a lövedék hatására elkábult. A szakemberek tíz perc elteltével közelítették meg. Miután ártalmatlanították, az állatorvos megvizsgálta az állatot, és a kiváló egészségügyi állapotnak örvendő medvét egyedi azonosítóval látta el. Végül négyen megemelték, a speciális ráccsal ellátott járműbe helyezték, és elszállították új otthonába, a zernyesti medverezervátumba.

A medvék a saját életterületükön bátran közlekednek, és élelem reményében akár a piknikezők közelébe is merészkednek – mint azt a napokban készített alábbi videó is mutatja. Ám fontos megszívlelni a székely ember gondolatát:

Az asszony nem ember, a sör nem ital, a medve nem játék!

 

Forrás: SokszínűVidék

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top