Magyarország kúl

Miért együnk sok cseresznyét? 12 nyomós érvünk van

A cseresznye nemcsak finom, hanem nagyon sok egészségügyi előnye is van.

A cseresznye az egyik legromantikusabb gyümölcs. Nem véletlen szerepel illusztrációként üdvözlőkártyákon vagy  versekben és szerelmi történetekben. A cseresznyevirágzás ünneplése sem véletlenül hagyomány sok országban, hiszen az újjászületést jelképezi. És ha újjászületni nem fogunk is, az első ropogós cseresznyébe harapni valóban mennyei élmény, ráadásként egészségügyi előnyei is több mint biztatóak.

Mint általában a bogyós gyümölcsök, a cseresznye is bővelkedik antioxidánsokban és a flavonoidok tárháza is egyben. Ezek hatékonyan semlegesítik a szabad gyököket, késleltetik az öregedés folyamatait, és gyulladáscsökkentő hatásuk sem elhanyagolható.

A szabad gyökök elleni védelem mellett az antioxidánsok (C-vitamin, karotinoidok és flavonoidok) erősítik az immunrendszert, és védenek a bakteriális, vírusos megbetegedésekkel szemben.

Kiváló vértisztító és gyulladáscsökkentő hatású.

A szem egészségének megőrzésében a benne lévő A-vitamin és béta-karotin nyújt segítséget! Ezek védik a szemet a szabad gyökök és az öregedés által okozott károktól, például látásvesztéstől, makuladegenerációtól és szárazságtól, valamint megnyugtatják a szemet és segítenek a megfelelő szemnyomás megőrzésében.

A flavonoidok és a karotinoidok segítenek az agy hatékonyságának javításában is, így jó hatással van a memóriára. Azok, akik attól tartanak, hogy ellustul az agyuk, fogyasszanak minél több cseresznyét, hiszen segíti a szellemi munkát.

Idegrendszeri betegségek, például Alzheimer-kór, Parkinson-kór, depresszió, indokolatlan szorongás és krónikus stressz kezelésében is pozitív hatása van a cseresznyének.

Fogyasztása természetes módon növeli az energiaszintet. Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok természetes cukrot és növényi rostot tartalmaz, ezáltal rövid idő alatt képes emelni a testünk energiaszintjét.
A  cseresznye magas rosttartalma segít a székrekedés leküzdésében.

Alvásprobléma esetén fogyasszunk rendszeresen cseresznyét, hiszen segíti a melatonin hormon termelődését az agyban, ezáltal segít a pihentető alvásban.

Védi a szívet.  A cseresznyében lévő antioxidánsok (flavonoidok és karotinoidok) és ásványi anyagok ( pl. foszfor)  kiváló kardio-védők. Segítenek a megfelelő szívverés fenntartásában, megakadályozzák az erek keményedését, csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást, ezáltal csökkentve a szívrohamok kockázatát. Erősítik a szívizmokat is.

A cseresznye kiváló forrása az antocianinnak, amely segít csökkenteni a fájdalmat és a duzzanatot a különböző krónikus betegségek, beleértve a köszvény és az ízületi gyulladás esetén.

Megakadályozza a szájüregi fertőzéseket, és semlegesíti a rossz leheletet.

Érdekesség:

  • a cseresznye nagy víztartalmú gyümölcs, kb. 80 százaléka víz
  • már az ókorban is termesztették, mára már több, mint 1000 nemesített fajtája van
  • szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk
  • általában elmondhatjuk, hogy minél sötétebb a cseresznye, annál egészségesebb és kedvezőbb, mert antioxidánsokban gazdagabb

forrás: SokszínűVidék

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top