nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
A Szabadság hidat „vittük” a velencei biennáléra

A Szabadság hidat „vittük” a velencei biennáléra

„Szabadság híd – Új horizontok a városban” címmel lesz látható egy ideiglenes kilátó szombattól a 16. Velencei Építészeti Biennálé magyar standján.
magyarorszagkul
f Ajánlom

A 16. Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonja új típusú szabad teret hoz létre egy ideiglenes kilátó révén (MTI-fotó: Balogh Zoltán)

Yvonne Farrell és Shelley McNamara, az idei biennálé főkurátorai arra biztatták a nemzeti pavilonokat, hogy a Freespace (Szabad tér) tematika alapján mutassák be saját szabad terüket – írja az MTI.

Dr. Fabényi Júlia, a magyar pavilon nemzeti biztosa, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója a szakmai megnyitón elmondta, hogy az időszakos szabad tér a legújabb kori lelemények közé tartozik: futóversenyek, biciklis felvonulások, közös aktivitások definiálnak újra, és engednek át időlegesen városi tereket egyes közösségeknek. Amikor 2016-ban egy közlekedési felújítás miatt lezárták a Szabadság hidat, az pillanatok alatt közösségi térré, piknikek, találkozások, jógaórák helyszínévé vált.

A magyar pavilon átriumában létrehozott építészeti installációval átélhetővé kívánták tenni a kiállítás fő üzenetét: a szabad tér élményét. A felhasznált anyagok jelzik az ideiglenességet, valamint azt, hogy a kilátó elvileg bárhol bármikor felépíthető, az építmény felső szintje pedig színével, formájával is megidézi a Szabadság hídon létrejött téri helyzetet.

Megosztás Facebookon