Magyarország kúl

Minden húshoz kiváló a mézes, párolt lila káposzta

A káposzta nagyszüleink egyik legfontosabb vitaminforrása volt. Főzték, savanyították, párolták, vagy éppen csak salátaként tálalták. Amit viszont talán a legváltozatosabb ételek mellé tálalhatunk, az a párolt káposzta, annak is a lila változata.

Amit a lila káposztáról jó tudni

  • Magas az  B- és C-vitamin-tartalma, ugyanakkor jelentős mennyiségű ásványi sót és fehérjét is tartalmaz.
    Csírája is nagyon jó kalciumforrás, továbbá valóságos vitaminbomba.
    Kalóriatartalma 31 kcal/100 g, szinte teljesen zsírmentes, fogyókúrázóknak ideális.
  • Amerikai kutatók 36-féle antocianint azonosítottak a vörös káposztában. Az antocianinok a flavonoidok csoportjába tartozó, egészséges, növényi eredetű tápanyagok, ez adja a vörös káposzta színét is. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az antocianinok védenek a rák ellen, javítják az agyműködést és elősegítik a szív egészségét is.
  • Leve rendszeres fogyasztással ( napi 3-szor 1 dl) csökkenti a depressziót, ezenkívül a benne lévő U-vitaminnak köszönhetően begyógyítja a fekélyeket.
  • Kéntartalma baktérium- és vírusölő.

Párolt káposzta receptje

Hozzávalók:
1 fej lila káposzta
1 kávéskanál őrölt kömény
méz (cukor) ízlés szerint

bors
ecet

Elkészítés:
Vékony csíkokra vágjuk vagy reszeljük a káposztát, betesszük egy tálba, besózzuk, és fél órát állni hagyjuk. Egy nagyobb lábasban kevés olajon párolni kezdjük a kinyomkodott káposztát, majd mézet öntünk rá. Kevés vizet öntünk hozzá, sózzuk, borsozzuk, és még egy kevés őrölt köményt szórunk rá. Kb. fél óra alatt megpárolódik a káposzta. Ha kész, egy pici ecetet öntünk hozzá, és jól összekeverjük. Bátran adhatjuk minden sült mellé!

Forrás: SokszínűVidék

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top