Magyarország kúl

Kegyetlen természetkárosítás: purhabot nyomtak a gyurgyalagok fészkeibe Győrben

A kedves kis tollasokat kétszer is az év madarának választották. Elpusztításuk és fészkelőhelyük megrongálása bűncselekmény.

Lakossági bejelentésre vonultak a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei szerdán Győr-Ménfőcsanakra, ahol egy löszfalban többtucatnyi lyukba, az ott fészkelő gyurgyalagok üregeibe purhabot fújtak ismeretlenek – számolt be a szörnyű természetkárosításról a Kisalföld.hu.  

A park munkatársai 34 kézzel betapasztott és 33 purhabbal kifújt üreget számoltak meg, de később kiderült, hogy sok helyen a kézzel betapasztott lyukak mögé is nyomtak purhabot a családi házas övezet végén lévő dombtetőn. 

Fotó: MTI/EPA / Ronald Wittek

A szakértők a rendőrséget is értesítették, mert a madarak elpusztítása vagy a fészkelőhelyük súlyos károsítása bűncselekmény. Váczi Miklós, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága őrszolgálatának vezetője endoszkóppal vizsgálta meg, vannak-e elhullott fiókák vagy tojások az üregekben.
 
A nemzeti park munkatársai végül három elpusztult madarat találtak, kettő a lyukban fulladt meg. Az egyik megpróbált egy oldaljáratot vájni, és kitörni, de sajnos ő is megfulladt.
 
Váczi Miklós az eset kapcsán elmondta, hogy építkezéskor, a földmunkák során a nap végén ponyvahálóval le kell takarni az érintett részeket, mert a fecskék és a gyurgyalagok másnapra könnyen belefészkelhetnek, ekkor viszont fel kell függeszteni a munkát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top