Magyarország kúl

Dörmögő Dömötör – nem csak úttörőknek

A Dörmögő Dömötör első számát 61 éve vehettük a kezünkbe, azóta generációk nőttek fel a mackós újságon. Te is szeretted lapozgatni?

A gyerekeknek szóló újságot eredetileg a Magyar Úttörők Szövetsége adta ki egészen 1986-ig. A rendszerváltás előtt nem volt olyan gyerek, aki a havonta megjelenő retro újságot ne ismerte volna, és alig vártuk, hogy a legújabb lapszámot megkaparintsuk. Az újság a nevét Sebők Zsigmond Dörmögő Dömötör nevű mackója után kapta, és rengeteg mesét, mondókát, verset, fejtörőt, és színezőt tartogatott a gyerekek legnagyobb örömére.

Az újságot többek között Weöres Sándor, Lázár Ervin, és Csukás István is szerkesztették, a grafikusok között pedig Dargay Attila is ott volt, akinek olyan rajzfilmeket köszönhetünk, mint a Vuk, a Szaffi, illetve (rendezőként) a Pom-Pom vagy A nagy ho-ho-horgász. A Dörmögő Dömötör még ma is létezik, így, ha nosztalgiázni szeretnél, fellapozhatod a mackós újságot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top