Magyarország kúl

Tudod, mire szolgált a pitvar dédanyáink idejében?

A pitvar a vidéki házak elmaradhatatlan részét képezte régen, de a főúri palotákban is ugyanúgy jelen volt. Emlékszel még arra, hogy a ház melyik részét hívtuk pitvarnak?

A pitvar 1300 körül került a szótárunkba, mégpedig a pokol pitvara összetételben, de a 15. századtól már a királyi paloták előtereként is ismert volt. Még dédanyáink idejében is sok ház épült pitvarral, ahol nyaranta a húslevest és retro ételek egyik királyát, a paprikás krumplit kanalaztuk. A pitvar a lakóház belépő tere, a konyha bejárati ajtaja felőli része, ami a 16.-18. században a parasztházaknak és a főúri palotáknak egyaránt része volt.

 Kialakításától függően a pitvarból nemcsak a konyhába, hanem a szobába és a kamrába is be lehetett lépni egy-egy ajtón keresztül. Ebben a helyiségben jellemzően mozgatható bútorokat helyeztek el, de építésé tájegységenként eltért, és a 19. században némely helyeken még a kutat is a pitvarban alakították ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top