Magyarország kúl

Szereti az epret? Most jól megszedheti magát

Egymás után nyitnak a ,,szedd magad" eperföldek. Itt elolvashatja, hol szedheti tele a kosarát, rekeszét, platós IFA-ját.

Indul a ,,szedd magad” eperszezon, országszerte sorra nyitnak a földek, ahol tárt karokkal várják az édes gyümölcsre éhes önjelölt szedőlegényeket és -lányokat.
 
A Sokszínű vidék a Gyümölcsvadász segítségével csokorba szedte (sic!) az akcióban részt vevő helyeket, a részletes listát ide kattintva olvashatja.

Fotó: MTI / Varga György

 
A vidéki élet színével és fonákjával, szépségeivel és visszásságaival foglalkozó, közkedvelt mikroszájt hasznos tanácsokkal is ellátja azokat, akik elhatározzák, hogy idén megszedik a magukét:

  • Hétfőn nem érdemes menni, mert a hétvégén annyi a lelkes eprező, hogy alig marad valami. Várjunk a hét közepéig, vagy menjünk pénteken. Ha csak hétvégén érünk rá, akkor érdemes már szombaton nyitásra kimenni.
  • Dolgozzunk gyorsan, mert ha nagyon meleg van, az eper hamar befülled a vödörbe/rekeszbe/platós IFA-ba. Igaz, ha hűtőkamionnal megyünk, ilyen veszély nem fenyeget.
  • Csak szép, érett szemeket szedjünk le, mert az eper nem utóérő gyümölcs, otthon már nem érnek be a túl korán letépett szemek.
  • Ha lehet, akkor fél-egy centis szárral tépjük le az epret, mert így tovább eltartható.
  • Ha a leszedett epret tárolni szeretnénk, lapos rekeszekbe szedjük, mert a mélyebb vödrökben hamar összenyomódhatnak.
  • Ha még aznap, legfeljebb másnap feldolgozzuk, és lesz belőle lekvár is, akkor szedhetjük vödrökbe is. Ami az alján összenyomódott, mehet a lekvárba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top