Magyarország kúl

Ilyen volt nagypapa okuláréja

Régen ilyen kerek lencsés, fekete keretes szemüveg pihent nagyapa orrnyergén, miközben régi történelemkönyvekből olvasott fel nekünk, unokáknak.

Ha nagyapa nem tudott választani az Esti Hírlap, a Népszava, a Népszabadság, a Magyar Nemzet vagy a Nemzeti Sport közül, akkor inkább nekünk, unokáknak olvasott fel réges-régi történelemkönyvekből. Leporolta a vaskos, barna fedeles könyveket, felvette az okulárét, és belekezdett a regélésbe. Hangszíne annyira egyenletes és megnyugtató volt, hogy ha ebéd után hallgattuk, úgy elaludtunk, mintha az esti mesét hallgattuk volna.

Ezekre a retró szemüvegekre vigyázni kellett, mert könnyen elgörbült a száruk, és a javíttatásuk már akkor sem volt olcsó mulatság. De nemcsak nagyapáink, hanem a fiatalok is ilyen szemüvegeket viseltek, és nagyanyáink is, ha nem tudtak kellőképpen rázoomolni a Bibliára, a receptekre vagy az ismeretterjesztő irományokra az újságok hasábjain. A te nagyszüleidnek volt ilyen okuláréjuk?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top