Magyarország kúl

Élet a gigafesztiválokon túl: 13+1 komolyabb sorban állás nélküli buli, határon innen

Magyarország fesztiválnagyhatalom. Már ami az egy főre jutó eseményeket illeti. A nyári (rémisztően nagy) felhozatalból válogattunk. Zene, ostor.

A Programturizmus oldala szerint júniusban 198, júliusban 208, míg augusztusban 180 hazai fesztivál közül válogathatunk. (Ez összesen 586.) Hát mi ez, ha nem a bőség zavara? Random válogatásunkkal olyan kisebb és közepesen nagy eseményeket szedtünk össze, ahol már jártunk, ami működik, és ahol nem kell őrjöngő tömegre számítani. Hogy melyik esemény nő aztán gigamonstrummá, nem tudhatjuk. De ha még idén megyünk, elmondhatjuk, mi már akkor „lejártunk”, amikor még nem volt divat. Hát van ennél fontosabb szempont?

Éljen az első, magyar fesztivál totó!

 

1. Kolorado Fesztivál, Nagykovácsi, június 13-16.

BKV-val is megközelíthető helyszín, pszichedélia és egy egészen színes, nemzetközi fellépőlista (divatosan mondva line-up). Csak kapkodjuk a fejünket, hogy az inkább a periférián élő magyar zenekarok mellett hány nemzet fellépői fordulnak meg Pest megyében, a Budakeszi járásban. A koncerteken felül zavarba ejtő művészeti programok, többek között egy oxigénceremónia is abszolválható. 

Napijegy: 3000/7500 Ft

Bérletek: 12 000-15 000 Ft

Honlap

Facebook esemény

 

2. Fishing on Orfű, Orfű, június 20-23.

Rendben, ez a legkevésbé apró fesztivál a sorban. De a szervezők kitartó makacsságának köszönhetően a valóban limitált számú, értelmezhető embertömeggel operáló esemény még mindig családias és szerethető. Az egyre színesebb off-programok miatt lassan nehéz lesz az egész napos tóban héderezést kiélvezni. Az a fránya kultúra mindent lenyom!

Napijegy: 6990 Ft (már csak szerdára és csütörtökre!)

Bérletek: 19 990 Ft (elfogyott!)

Honlap

Facebook esemény

3. Y.EAST Fesztivál, Zsámbék, június 21-24.

Amióta fiatal, nő vezetője van a budapesti Cseh Centrumnak, jobbnál jobb programok pörögnek a fővárosban az intézmény szervezésében. Az alapvetően színházi, de filmekkel és koncertekkel is szolgáló esemény harmadszor hozza össze a régióban élő kultúrákat, elsősorban persze a csehek érdemeire fókuszálva. Kiváló közeg, bohém életérzés 3 napig! És még a sátrazásért sem kell fizetni…

Napijegy: 3000 Ft 

Bérletek: 10 000 Ft 

Honlap

Facebook esemény

4. AZURE Reformművészeti Találkozó, Lajostanya, Zalaháshágy, július 5.

Talán az idei kínálat legkisebbnek és talán legizgalmasabbnak ígérkező fesztiválja. Az AZURE ugyanis 2018-ban debütál az „avantgarde jazz, kísérleti elektronika, törzsi techno, zenei és mozgásműhely, előadások, színház, kortárs magyar rövidfilmek, interaktív programok, termelői ételek, újra formált művészetek” kínálatával. Ráadásul a jegyeket meglepő módon az indiegogón lehet beszerezni, ezzel pedig életre kelteni magát az eseményt. Reformművészek, előre Zalába!

Bérletek: 52-100 USD 

Facebook esemény

5. V4 Fesztivál, Vác, július 5-8.

A tavalyi év egyik meglepetés fesztiválja, amelyen a legpopulárisabb magyar zenekarokat maroknyi tömegben lehetett látni a Duna partján. A Sziget színvonalát verő sörárak mellett – mentségül szolgáljon, hogy tankos pilzenit mért a csapos – a látvány, az égősorok, a függőágyak a víz mellett, na és persze a cseh, szlovák és lengyel fellépők (színházi előadások és zenekarok) csalogatják a mindenre elszánt közönséget. Kis terület, kis lépték, nagy buli!

Napijegy: 1900/5900 Ft

Bérletek: 9900-18 900 Ft

Honlap

Facebook esemény

6. Salföldi Dalföld, Salföld,  július 5-8.

Apró kis dagonyázó, magas színvonal. A Salföldre visszahúzódó magyar zenei és művészi elit fesztiválja, kifejezetten igényes fellépőkkel. Hol máshol, mint a Balaton északi partjánál. Táncház, jazz, VB!

Napijegy: 1500/1800 Ft

Bérletek: 2900-3900 Ft

Honlap

Facebook esemény

7. Bánkitó Fesztivál, Bánk, július 11-14.

Az egyre több külföldi résztvevővel jelentkező „civil” fesztivál kezdi kinőni magát. Náluk várható leghamarabb a robbanás, és a családias hangulat kerítéses-biztonsági őrösre cserélése. Addig azonban még miénk a tó!

Napijegy: 7500/11 000 Ft

Bérletek: 17 500-25 000 Ft

Honlap

Facebook esemény

8. Babel Sound, Balatonboglár, július 16-22.

Magyarország talán legjobb ingyenes fesztiválja, ahol alig lézeng ember, és ahol kinyílik Európa. Világzene kavalkád, nemzetiségi sátrak magas színvonalon, érthetetlenül alacsony részvétellel, karnyújtásnyira a Balaton vizétől. 

INGYENES!

Honlap

Facebook esemény

9. Utcazene Fesztivál, Veszprém,  július 18-22.

Utcai őrület Veszprém helyes belvárosában. Méterenként zenészek, eltérő stílusok, sok-sok élmény. Szintén ingyen, de ha így nem esik le, akkor kiírjuk nagybetűvel: 

INGYENES!

Honlap

Facebook esemény

10. Campus Fesztivál, Debrecen, július 18-22.

Csak hogy ne legyen egyértelmű, merre induljunk… A debreceni Nagyerdő ismert, mégis szerethető eseménye idén Akonnal dob nagyot. És persze számos más sztárral. Skandáljuk együtt mind, hogy „Dunán innen a legnagyobb!” 

Napijegy: 6990/15 000 Ft

Bérletek: 19 900-40 000 Ft

Honlap

Facebook esemény

11. Ütős Fesztivál, Agárd,  július 20-22.

A Velencei-tó is beszáll a versengésbe a legjobb minifesztivál-díjért, az Ütős fesztiválról tavaly hosszasan írtunk. Az idei mottó a hazai színtér feltérképezése, ennek ellenére az ütős alapú zenék a világ minden tájáról szállítják a ritmust és dallamokat. Nappal feltöltődés a kreatív programok során, este megőrülés a csillagos ég alatt. Ja igen, mindez belépti díj nélkül!

INGYENES !

Honlap

Facebook esemény

12. Paloznaki Jazz Piknik, Paloznak, augusztus 2-4.

És végül egy kis jazz, ismét a nagy kékség közelében. Az idén hetedik alkalommal megrendezésre kerülő eseményen a 3 nap alatt több mint 20 zenei produkcióban merülhetünk el, például Jamie Cullumban. Plusz borok. 

Napijegy: 7900/10 900 Ft

Bérletek: 13 500-19 200 Ft

Honlap

Facebook esemény

13. SZIN, Szeged, augusztus 22-26.

A Fishinghez hasonlóan a Szegedi Ifjúsági Napok is a nagyobb, combosabb fesztiválok közé tartozik. Elég csak végignézni a fellépőkön. Szeged vonzóereje, a dél varázsa, az egyetemi város hangulata mégis megadja azt az érzést, ami a profizmus felől a szerethetőség felé billenti a mérleget. Iskolakezdés előtti utolsó pillanatok a Pet Shop Boysszal… 

Napijegy: 6950/8950 Ft

Bérletek: 15 950-25 550 Ft

Honlap

Facebook esemény

+1 Börzsönystock Fesztivál, Kemence, augusztus 17-20.

A ráadás esemény igazi családi-baráti vállalkozás. Idén a szervezők, úgy fest, újítanak, az eddigi önkéntesekkel futtatott büfé helyett profik veszik át a koszttal járó teendőket. A fesztivál eddigi, 200 főben limitált mérete ellenére is megállja a helyét a totó sorában. Főleg, mivel a hangulat mindig kiváló, ráadásul az utolsó napra nagyjából mindenkit ismerhetünk. Plusz a mókust is. 

Napijegy: 2000/4000 Ft

Honlap

Facebook esemény

 

Persze mindezeken túl is számos kis fesztiválon lehet őrjöngeni, pihenni, semmit tenni, rosszullétig enni és inni, esetleg töltődni. Aki június és augusztus között az összes fesztiválra elmegy, kap valamit. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top