Magyarország kúl

Varrónő nyerheti a targoncakupát

A korábbi ötszörös bajnok férfi inkább fejben készül a versenyre: rengeteg targoncás videót néz, és mindössze egy-két napot gyakorol.

Egy varrónő az egyik legesélyesebb indulója az idei targoncakupának, amelyet május 17-én rendeznek meg a Hungexpón – írják közleményükben az esemény szervezői. A targoncavezetés klasszikus férfiszakmának tűnik, ám sokan nem tudják, hogy a nők is remekül helytállnak ebben a sok koncentrációt igénylő és gyakran veszélyes munkában. Erre reflektáltak a Linde Targoncakupa szervezői is, akik külön meghirdették a versenyt női jelentkezők számára. Az induló hölgyek a szakma iránti elhivatottságukról meséltek.
 
A versenyben szénbányászból, tapasztalt varrónőből és kisgyerekes anyukából lett targoncavezető nők csapnak össze a férfiakkal; bár ebben a férfias szakmában nehéz nőként érvényesülni, az idei női indulók elárulták: ha valaki komolyan ezt a pályát választja, elszánt, és tud bizonyítani, akkor kivívja a férfiak tiszteletét, és egyenrangú munkatársként kezelik.

Hölgyek a nyeregben (Fotó: Positive Communications)

„Varrónőként képzeltem el magam, de amikor lehetőségem nyílt a targoncavezetésre, nem volt kérdés, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Kezdetben a férfiak szkeptikusak voltak a teherbírásomat illetően, de gyorsan bizonyítottam, hogy nőként is helyt lehet állni.  Öt éve vagyok a szakmában, és kíváncsian várom, hogy mire leszek képes a férfiakkal szemben”– mondta el Káréné Berkes Mária Mónika, aki idén először indul a targoncakupán.
 
Mohos Marianna, aki közel 30 éve van a pályán, először próbálja ki magát a versenyen, ahova kislánya is elkíséri: „A pályán nőként sokkal nehezebb volt érvényesülni, mert a férfi kollégák kezdetben visítottak, hogy miért ül egy nő a targoncán. Volt olyan munkahelyem, ahol a férfi munkatársak olyan kihívás elé állítottak, ami nem tartozott a feladatkörömbe, de bizonyítottam a rátermettségemet, és utána már máshogy néztek rám” – nyilatkozta.

Az ötszörös bajnok szerint a mentális felkészülés a lényeg (Fotó: Positive Communications)

Az idei kupa különösen izgalmasnak ígérkezik: az újonc női versenyzők mellett a közönség Nagy Csabáért, a kupa többszörös bajnokáért is izgulhat. A nemzetközi fordulón is jól teljesítő versenyző elárulta, hogy számára az igazi felkészülés fejben történik, sokat gondolkodik korábbi versenyfeladatokon, rengeteg targoncás videót néz, és mindössze 1-2 napot gyakorol.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top