Magyarország kúl

Mostantól a munkásosztály is luxizhat (sic!) a magyar Ibizán

Épül-szépül a budapesti (na jó, budakalászi) szuperstrand, Gerendai Károly úgy érzi, bejött az álma, amit azelőtt megmosolyogtak. Pénteken nyit a Lupa-tó wakeboarddal, lezuhant repülővel, lángossal és Costesszel. Idén ráadásul az alsóbb osztályoknak szánt Öböl Strand is elmenne bárhol az északi parton.

Árokbetemetés, társadalmi integráció, felzárkóztatás. Nem, ezek nem valami civil szervezet jelszavai, ezek „Budapest tengerpartján”, vagy ahogy tavaly ilyenkor fogalmaztunk (és ami azóta csak érvényesebb lett): a magyar Ibizán történnek.

Fotók: Neményi Márton

Bővült ugyanis a Sziget-alapító Gerendai Károly új nagy projektje, a Lupa-tó körüli strandkomplexum, amely nem titkoltan a sikeres és a magyar átlaghoz képest gazdag fiatalokat szolgálja ki. Legalábbis kétharmad részt: a part kicsit távolabbi részén kialakított Öböl Strand pénztárcabarát, de azért még mindig menő, főleg most, hogy az első (tavalyi) év tanulságait levonva felfejlesztették azt is.

Napágyak, a feltöltésnek hála egyenletesen mélyülő víz – bár az osztályrendszer nem szűnt meg, a proletariátus az őt megillető körülmények között kapcsolódhat ki, akárcsak az elit.

Leaszfaltozták az utakat, a strand területét térkövezték, ahol lehetett, bővítették a parkolót, elektromos kisbusz szállítja a vendégeket a HÉV-megállótól, és most már útba ejti a Lupát az Auchan-járat is, a fa több száz, nagy részük pálmafa, igaz, az igazi árnyékra még egy-két évtizedet várni kell.

„A befektetők megmosolyogtak, amikor előadtam nekik, hogy strand lesz”, mesélte Gerendai a csütörtöki sajtóbejáráson. Nem értették ugyanis, miért lát fantáziát egy Budapest határában lévő bányató (korábban illegális) szedett-vedett strandjában. Az üzletember európai színvonalú lazulóhelyet szeretett volna, ahol a luxusstrand (Premium Beach) a világ bármely vízpartjával felveszi a versenyt, a gazdaságos megoldás (Öböl Strand) pedig simán elmenne bárhol a Balatonon, még az északi parton is.

„Persze paradoxon ez, hogy Budapest tengerpartja. Lehet azt mondani, hogy de hát nekünk nincs is tengerpartunk, miért kell most ezt… Van ez a jellegzetes magyar kisebbrendűségi komplexus, hogy úgysem sikerül” – hát ez most a jelek szerint sikerült,

mondtuk is, hogy kicsi, sárga ez a vízpart, de legalább a miénk.

Aztán nem is lett sem kicsi, sem sárga. Már csak azért sem, mert a víz teljesen tiszta, sokkal átlátszóbb, mint amihez a magyar szem szokott. Igaz, színváltós, ha hirtelen melegszik, feljönnek az algák, de ez semmi rosszat nem jelent.

„Igazi ivóvízminőség ez, senkinek semmi baja nem lesz, ha lenyeli. Ez a víz a legnagyobb kincs itt, ezt mi készen kaptuk, nekünk csak vigyázni kell rá” – mondta Gerendai, akinél alapszabály: csak olyan fejlesztés jöhet szóba, ami nem rontja a tó minőségét. „Ez egyébként nem állóvíz, mozog,

naponta öt métert halad a tó,

ennyi jön az egyik oldalon, és ennyi megy a másikon.” A föld alatti járatokban mozog a víz, a sóderen keresztül, aminél jobb természetes szűrő nincs is.

E köré kanyarították tehát a legnagyobb egybefüggő magyar strandot. Tízezer ember fér el itt, háromnegyedük a Premium Beachen, ebből világos a célközönség és az üzleti terv.

A parton rendezvényterem, lángosos, halas, gyrosos. Van DiVino is, ahol kivételesen nemcsak borokat, hanem tengerpartbarát koktélokat és ételeket is kapni. A klasszikus strandfelhozatalon túl kötelező a streetfood, az új hullámos pizza és az autentikus olasz tészta. (Természetesen az öregsulis bícskajákat is újragondolták, ahol csak lehetett, de a lángos ránézésre például tényleg lángos.)

Sportolhatunk is, jöhetnek azok, akik edzenének, versenyeznének vagy kikapcsolódnának. Itt van az ország legnagyobb vízi kalandparkja, és nagy siker lesz a három wakeboardpálya, ahova kezdők is jöhetnek. Az üzemeltető ugyanis elárulta, hogy „aki nagyon tehetségtelen – mert vannak ilyenek is –, annak segítünk: ha orra bukna, gázt adunk, ha hátradőlne, fékezünk”.

A legdrágább tétel a Lupán a privát beach, ezeket 40 ezerért bérelhetjük (plusz tízezer per fő).

A privát beachek szeparált, extra szolgáltatásokat nyújtó és – ezt a szót így először látjuk leírva összefüggő magyar szövegben, úgyhogy örök hálánk a Lupa sajtósainak – luxi partszakaszok azoknak, akiknek még a Szeparé is derogál a Szigeten, és a VIP-n belüli VIP-ban lazulnának. A díszletek egészen vadak, bérelhetünk extravagáns repülőt vagy partra sodródott hajót.

Ettől eltekintve akár olcsón meg is úszhatjuk, ha nem luxizunk sokat. Délután öttől fél áron a jegy, sötétedés után ingyen jöhetünk, igaz, ekkor fürdeni már nem szabad. Csütörtöktől vasárnapig éjjel 11-ig nyitva minden, egyébként sötétedéskor zárnak. A Premium felnőtt napijegy hétvégén 3500, az Öbölben 1500 (nem vészes), a sportszakaszra 1750 forint. Szóval nem is kell egy félhavi keresetünket ráköltenünk, hogy egy-egy napra megtapasztaljuk, hogyan mulat a nemzet elitje.

 

Ja, nyilván van Costes.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.