Magyarország kúl

Múzeumok Majálisa: új megközelítés, új közönség

Hetven múzeum és kulturális intézmény gyűlik össze az ország különböző részeiből május 13-án, vasárnap a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Magyar Nemzeti Múzeum (MTI-fotó: Szigetváry Zsolt)

Az idei Múzeumok Majálisa egynapos lesz, és három tematika körül forog: kapcsolódik a családok évéhez, a közösségek hetéhez, valamint a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa, az ICOM aktuális jelmondatához: „Múzeumok hiperhálózata – Új megközelítés, új közönség” – írja az MTI.

A fesztiválra az egész országból, illetve a határon túli magyar közösségekből is érkeznek múzeumi szakemberek. A fesztivál beköltözik a múzeum épületébe, mivel a hagyományos helyszínen, a Múzeumkertben munkálatok zajlanak.

Varga Benedek, az MNM főigazgatója beszámolt arról, hogy a rendezvény alapvetően a közönség számára nyitott terekben fog zajlani, de néhány helyszín a látogatók elől egyébként elzárt területen, például a díszteremben lesz. A Múzeum-zugoly és a Lapidárium a múzeumi szakemberek és a közönség találkozásainak, szakmai előadásoknak, kerekasztal-beszélgetéseknek lesz a színhelye. A Műtárgysétányon az MNM állandó kiállításaiban betűk szólítják meg a látogatókat, a Tudássétányon mindenki tesztelheti saját tudását.

Szily Marianna főszervező elmondta, hogy a Múzeumok Majálisán részt vevő hetven múzeumból harminc az északi és a római udvaron sátrakban várja a közönséget. Az ingyenes majálison különleges tárlatvezetésekkel, gasztronómiai kóstolókkal és koncertekkel is várják az érdeklődőket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top