Magyarország kúl

Mit keresett 1986-ban egy biatorbágyi kocsmában a Queen gitárosa?

A Queen 1986-os budapesti koncertje igazi legenda, a mai napig felülmúlhatatlan esemény sokak számára. Néhány érdekes sztori kering körülötte, például egy biatorbágyi kocsmáról.

Freddie Mercury, a Queen énekese 1982-ben (Fotó: Profimedia, Zuma Press)

Az origo írta meg a legendás, 1986-os Népstadionban megrendezett Queen-koncert háttérsztoriját.  Cikkük szerint hihetetlennek tűnt, hogy Magyarországra érkezik a világ akkor legismertebb együttese, akik ráadásul éppen akkor voltak a csúcsponton. „Nem hittük, hogy ilyen szabadságszerű érzésben lehet részünk” – emlékszik vissza egy rajongó 32 év távlatából.

A legjobb sztori azzal kapcsolatos, hogy Brian May gitáros a koncertet megelőző hónapban két kísérőjével Magyarországra jött felmérni a terepet, kíváncsiak voltak, hogy sikerül-e majd megőrizni a szervezőknek a zenekar inkognitóját. A stáb limuzinja Budapest határában elakadt, de eljutottak a legközelebbi település kocsmájáig, onnan felhívták Hegedűs Lászlót, a koncertszervezőt, hogy „valami bájatorbegi” nevű helyen vannak, segítsen rajtuk. „A biatorbágyi kocsmához kellett hajtanom lóhalálában, miközben lelki szemeim előtt már a falu teljes lakossága rárontott Brian Mayre, és a ruháit tépkedte. Berohantam a helyre, ami egy lepukkant, füstös vidéki kocsma volt, férfiak üldögéltek az asztaloknál a hosszúlépésükkel, szemben pedig egy mindenféle kilöttyintett lőrétől nedves fémpult, amin három, tetőtől talpig bőrruhába öltözött ember könyökölt. És hihetetlenül boldogan vigyorgott! Egy fillér nem volt náluk, csak hitelkártya, a kocsmáros meg vállon veregette, és megkínálta őket keverttel, Brian még évekkel később is emlegette, hogy milyen finom volt a kevört. Megvendégelték anélkül, hogy bármi sejtelmük lett volna arról, hogy ő a Queen gitárosa, és ez rendkívüli boldogsággal töltötte el” – emlékezett vissza egy korábbi interjújában Hegedűs László.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top