Magyarország kúl

Körözöttes szendvics – ez volt a legfinomabb uzsonna

Vendégeknek, családnak, kicsiknek és nagyoknak – a körözöttes szendvics mennyei volt! Lila hagymával és tv paprikával még ma is szeretjük!

Ha kultikus ételekről beszélünk, a körözöttes szendvicsről sem feledkezhetünk meg. A legegyszerűbb és legfinomabb retró szendvicset készíthettük, ha kenyérre kentük, és a hirtelen betoppanó vendégek is örömmel fogadták, ha ilyen szendvicsekkel kínáltuk őket. Ahogy a zsíros deszka, úgy a körözöttes szendvics tetejére is illett szórni egy kis őrölt pirospaprikát, családi körben pedig tv paprikát haraptunk mellé.

A túróból, tejfölből, hagymából és paprikából készült retró szendvicskrémet gyakran kentük kenyérre a napköziben is, ez volt az egyik legnépszerűbb uzsonna. Frissen is finom volt, de ha állt egy kicsit a hűtőben, még nagyobb hévvel falatoztunk belőle. A körözöttet ezerféleképpen elkészítheted, van, aki a juhtúróra, más a tehéntúróra esküszik, és a fűszerezésben is lehetnek eltérések. Íme, egy a hagyományos tehéntúrós receptek közül:

50 dkg túrót törj össze villával egy tálban, majd adj hozzá 30 dkg tejfölt, 1 fej meghámozott, apróra vágott vöröshagymát, valamint 1 kávéskanál őrölt pirospaprikát. Sózd, borsozd – ha szereted, 1-2 csipet őrölt köményt is tehetsz bele -, majd az egészet alaposan keverd össze. Fedd le folpackkal, tedd a hűtőbe 1-2 órára, végül kenyérre kenve, friss paprikával jóízűen falatozz belőle!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top