Magyarország kúl

Megnyerték az ELTE-s jogászok a nemzetközi perbeszédversenyt

A budapesti egyetemisták a washingtoni döntőben több mint 120 csapatot utasítottak maguk mögé, köztük olyan egyetemek válogatottjait, mint a Yale, a Berkeley, az NYU, a King's College és a UCL.

Az ELTE ÁJK Jessup-csapata (Fotó: ELTE ÁJK)

Az ELTE fiatal jogászai abszolút első helyet értek el a Washingtonban megrendezett Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédversenyen az összevont felperesi és alperesi beadványok kategóriában – közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

A Philip C. Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédverseny 60 éves hagyományával a legnagyobb múltú, joghallgatók számára rendezett nemzetközi megmérettetés a világon. A versenyen közel 100 országból évente mintegy 600 csapat vesz részt. Csapatunk tagjai a nemzeti döntőket korábban megnyert német, ír, francia, kanadai, indiai, kínai és ausztrál csapatokat is maguk mögé utasították.

A versengők 25 oldal terjedelmű jogeset alapján dolgozzák ki mind a felperesi, mind az alperesi érvelést. A hallgatóknak egyenként 60-70 oldalas angol nyelvű beadványokat kell készíteniük, ezen szeptembertől január közepéig dolgoznak. A szóbeli fordulón a peres felek – egymás írásbeli beadványainak ismeretében – háromfős bírói testület előtt adják elő 45 perces angol nyelvű perbeszédüket.

Az ELTE csapatát Balázs Gergő, Bazánth Barbara, Buda Zolta, Németh Olívia és Orosz Dzsenifer alkotta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top