Magyarország kúl

Sublót, nagyi szekrénye

A sublót vagy más néven kaszni, komód adott helyet a kelengyének, de sok helyen a hímzett terítők, törölközők és fehérneműk is ebben a szekrényben sorakoztak.

A vidéki parasztházakban a sublót volt az egyik (ha nem az egyetlen) tárolószekrény, és sokféle elnevezése létezett: komód, kaszni, fiókos kaszten, kasztni, sublat. Rendszerint a ház ún. szentsarkában helyezték el, és ezen a fiókos szekrényen állt sok helyen a házi oltár, fölötte tükör vagy szentkép lógott. Mivel nagy és praktikus tárolónak számított, hamar elterjedt: ebben tartotta dédnagymamánk a menyasszonyi kelengyét, de itt kaptak helyet a törölközők, a terítők és a fehérneműk is.

Mivel ez a retró bútor nagyméretű volt, jól lehetett pakolni rá, így ha nem házi oltárt alakítottak ki a tetején, akkor az asszonyok különböző csecsebecséi  és családi fényképek kaptak helyet rajta. Létezett külön sublótterítő is, ami szebbé, díszesebbé tette az egyébként sötét, masszív bútordarabot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top