Magyarország kúl

Speciális bicajával Afrikában segít a magyar mérnök

A halászi Papp Zoltán gépészmérnök új találmányával, a vizesedényeket szállító teherbiciklivel az afrikai emberek életén könnyítene.

Egy átlagos afrikai több órát gyalogol naponta, ez az élete része, még az iskolás gyerekeké is – tudta meg a Tanzániát megjárt mérnöktől a Kisalfold.hu. Papp Zoltán rendszeresen képzi magát, afrikai témájú előadásokra, rendezvényekre jár, nemrégiben szuahéliül kezdett tanulni. Az önkéntesség is közel áll hozzá, tavaly az Afrikáért Alapítvány segítségével humanitárius túrán vett részt Tanzániában, ahol egy árvaház festésében segédkezett.

Most olyan kerékpár-prototípusokon dolgozik, amelyekkel a helyiek egyszerre 6×25 liter vizet vagy 125 kilogramm árut szállíthatnának. Ezek egyszerű elkészítését a helyi embereknek is könnyen meg lehetne tanítani. Afrikában a lakatosműhely – a hazai, hatvanas éveknek megfelelő technológiával – sokszor csak egy előtetős helyiségből áll.

Ahhoz képest azonban, amijük van, nagyon ügyesek, kreatívak az ott élő emberek.

Lehet, hogy Európából kell majd vinnie az alkatrészeket. Nem lehet mindent elméletben kipróbálni, ezért ősszel a terepen fog tapasztalatokat gyűjteni Papp Zoltán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top