Magyarország kúl

Rubik-kocka: a magyar találmány, amely lázba hozta az egész világot!

A ’80-as évek óta a fél világ Rubik-kockát forgat.

Ifjabb Rubik Ernő találmánya, a Rubik- kocka 1974-ben látott napvilágot, 1977-ben kapta meg a szabadalmi jogot, és meg sem állt a világhírnévig. Kis hazánk határait átlépve széthúzta még a vasfüggönyt is, hogy Ázsiától az USA-n át Ausztráliáig meghódítson fiatalokat, időseket, gyerekeket és a szüleiket egyaránt.

A háromdimenziós logikai játékot eredetileg a térbeli mozgások szemléltetésére alkotta meg Rubik Ernő, de a kísérletezés közben rájött: nagyszerű szórakozást is ígér az akkor még „bűvös kocka” néven ismert találmány. A retró játék lényege, hogy a nagy kockát alkotó 27 kis színes elemet úgy tudjuk mozgatni a tengelye körül, hogy maga a kocka egyben marad, a cél pedig az, hogy a különböző színű elemek egy oldalra rendeződjenek.

1982 óta rendszeresen rendeznek Rubik-kocka-világbajnokságot, a leggyorsabb kirakó kevesebb mint 5 másodperc alatt forgatja helyükre az elemeket. A retró Rubik-kocka megélt már igazi hollywoodi filmszerepet is A boldogság nyomában című moziban, és még zenészeket is megihletett!

Ismered a Rubik-kockáról írt dalt? Ha nem, itt az ideje pótolnod: hallgasd meg a The Barron Knights 1981-es Mr. Rubik című számát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top