Magyarország kúl

Miért ragaszkodunk ahhoz a kerülethez, ahol lakunk?

Az ingatlanközvetítők szerint előszeretettel vásárolunk másik lakást ugyanabban a kerületben, ahol eddig laktunk. Mi az oka ennek? Lustaság, kényszer, vagy valami más?

Illusztráció: Thinkstock

Az ingatlanközvetítőktől gyakran hallani, hogy a vevők előszeretettel vásárolnak másik lakást ugyanabban a városrészben, ahol eddig is laktak, vagyis ragaszkodnak az adott környékhez. De mi az oka ennek? És vajon minden kerületre jellemző?

Ingatlanvásárláskor a vevők számára az ár és a biztonság a legfontosabb tényező. Márpedig a megszokott környezet a biztonság érzését nyújtja az embereknek – hívta fel a figyelmet Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. Ez az oka annak, hogy annyira jellemző a lakáseladókra a helyben maradás.

Néha kényszer a helyben maradás

Persze nem csak a biztonságra törekvés az oka ennek, hanem az is, hogy amennyiben valakinek az anyagi helyzetében nem következik be jelentősebb pozitív változás, akkor a jobb lokációt egyszerűen nem engedheti meg magának. Márpedig a vevők nagy része többnyire csak azzal az összeggel rendelkezik, amelyért a saját ingatlanát értékesíteni tudja, így sokkal jobbat – jobb helyen lévő ingatlant – nem tud helyette vásárolni. Rosszabb környezetbe pedig nem szívesen költöznek a vevők, így maradnak az adott kerületben – magyarázta Balla Frigyes.

A fiatalok a belváros, a családok az agglomeráció felé húznak

Akik mégis kerületet váltanak, azok vagy a belváros felé, vagy az agglomeráció felé tartanak. Előbbiek jellemzően a fiatalok, míg utóbbiak közé a családok tartoznak. A pesti belvárosból Zuglóba költöznének, a IV. és XV. kerület alternatívái kifelé Fót, Dunakeszi, Göd, Vác, Veresegyház. A dél-budai kerületekből kiköltözőknek Érd, Érdliget lehet a célpontja.

Azonban XI. kerületre is jellemző, hogy az itt lakók ragaszkodnak a környékhez – hangsúlyozta Nagy Csaba, aki a Balla Ingatlannál a dél-budai régió szakmai vezetője. Vagyis az itt élők általában szeretnek a kerületben maradni akkor is, amikor nagyobb vagy kisebb lakásba költöznek.

A vevők az emelkedő árak miatt most inkább kifelé tartanak, nem pedig a központ irányába. Ez elsősorban a családot alapító fiatalok esetében figyelhető meg, míg az idősebbek inkább a “vérkeringéshez közel” költöznek. Utóbbi jellemző azonban az első lakásukat vásárló fiatalokra is, akik inkább megfizetik a XI. kerület felárát, csak hogy a központ közelében élhessenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top