Magyarország kúl

Érthetetlen, miért eszik ilyen kevés marhahúst a magyar

Az uniós átlag alig egyharmadát fogyasztja marhahúsból a magyar, ráadásul nem is a megfelelő vágásból. Egy kampány és egy hasznos marhatérkép most segíthet.

A magyarországi marhahús-fogyasztás fejenként és évente alig éri el a 2 kilót, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilós átlag csupán harmada – írja a Privátbankár.

Forrás: NAK

A marhahúsnak nagyjából két-háromféle felhasználási módja terjedt el a háztartási gasztronómiában: marhalábszár-hús és/vagy marhacomb a gulyásleveshez, bélszín a tatárbeafstekhez. Holott ennél jóval bátrabban lehet ezekhez az állati alapanyagokhoz nyúlni – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárkamara.

Többek között ez az egyik ok, amiért a kamara elindította marhahús-fogyasztást ösztönző kampányát. Azt, hogy a marha egyes részeiből még mi mindent lehet készíteni, azt egy közzétett térkép is mutatja (ld. képünkön).

Sajnos idehaza jellemzően a tejtermelésüket befejező teheneket vágják le, és nem a kimondottan erre a célra tenyésztett húsmarhákat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top