Magyarország kúl

Hihetetlenül cukik a Pécsen született bébileguánok

A szurikáták mellett a közelmúltban több másik fajnál is örvendhetett utódok érkezésének a Pécsi Állatkert. Ezek egyike a sövényleguán, mely nemrég először szaporodott az állatkert története során!

Fotó: Pécsi Állatkert[/caption] 

A sövényleguánok közé napjainkban 102 fajt sorol a tudomány, melyek mindegyike az Újvilág lakója, írja az állatkert honlapja. A sövényleguánok a békagyíkfélék családjába tartoznak, a valódi leguánok (ide tartozik a jól ismert zöld leguán és az orrszarvú leguán is) legközelebbi élő rokonai. A Pécsi Állatkertben bemutatásra kerülő faj, a Sceloporus magister Észak- és Közép-Amerika sivatagos területein őshonos állat. Kis termetű gyíkfaj, maximális testhossza 14 cm. Jól alkalmazkodott a zord körülményekhez, nappal, a tűző napsütésben ritkán mutatkozik, ilyenkor gyakran húzódik meg kövek között.  

Különlegessége, hogy a magyar állatkertek közül jelenleg csak Pécsen láthatja őket a közönség, hobbiállatként tartott példányaikkal ritkán magánszemélyeknél is lehet találkozni.

A kicsiket a látogatók egyelőre nem láthatják, egy elzárt férőhelyen cseperednek, de ha kellően megnőttek, és megerősödtek, szeretnék őket visszaszoktatni az Észak-Amerika gyíkfajait bemutató terráriumba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top