nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
Lomtalanításra mentek, kincset találtak: lenyűgöző 3D-s retrofotókat

Lomtalanításra mentek, kincset találtak: lenyűgöző 3D-s retrofotókat

Nyolcadik kerületi kalandtúrára indult két blogger. Nem számítottak arra, mi akad a kezükbe a szemétben.
magyarorszagkul
f Ajánlom

A lomtalanítás jó buli, érdemes körbejárni a sámlis bácsikat és asszonyokat, főleg, ha a nyolcadik kerület mélyén szervezik. Így tett két blogger, flowjunkie és barcelonafreeride, akik kalandoztak és vadásztak egy sort a nyolc Körúton túli részén. Ezt nem is ragozzuk, íme egy videó a napjukról:

A lényeg: találtak egy ládányi sztereó diát. Ezeket, ha a megfelelő eszközbe (azaz a keleti blokk VR headsetjébe: a 3D-s nézőkébe) applikáljuk, akkor három dimenzióban gyönyörködhetünk a dupla lencsével lőtt fotókban. A képek és a láda eredete ismeretlen, értéke azonban biztosan sokkal, de sokkal több, mint amennyiért vették a bácsitól. Mivel többségük külföldön (méghozzá az imperialista nyugaton) készült, valószínű, hogy a fotós is külföldi.

Flowjunkie – amellett, hogy közkinccsé tette a páros, azaz például Google Cardboarddal nézegethető képeket – volt olyan kedves, és készített egy csomó animgifet a képekből, amelyek egyszerre ismerősek (tele van az ilyenekkel a Fortepan), mégis van erejük: részben nyilván a technológia miatt, részben pedig azért, mert személyesség és rácsodálkozás árad belőlük. Bárkik is készítették őket, nagyon tetszett nekik Magyarország. Mutatjuk a legjobbakat.

1950, Nagymaros

1960, Rákóczi út

1961, Állatkert

1961, Parlament

1961, Rákóczi út

1974, Balaton

1974, Ferenciek tere

1974, Népszínház utca

1977, Halászbástya

Megosztás Facebookon