Magyarország kúl

A nyugat ópiuma – 2. rész: Amerika kedvenc sült krumplijától tényleg kinő a haja?

Új sorozatunkban a világ legfeleslegesebb, legértelmetlenebb, leghülyébb gasztronómiai újításait vesszük sorra: mint a cronut, a szivárványszínű szendvics vagy az ízesített sör. Ezúttal egy friss és sokakat lázban tartó pletykával foglalkozunk: a McDonald’s sültkrumplija tényleg gyógyítja a kopaszodást?

Idén februárban több népszerű és elismert újság, köztük a Newsweek, a Business Insider és a Metro is arról cikkezett, hogy a McDonald’s sült krumplija lehet a kulcsa a kopaszodás gyógyításnak.

Mielőtt még tar polgártársaink megrohannák a gyorséttermeket, le kell szögeznünk, ez azért nem ilyen egyszerű.

Hiába tömjük magunkba a rósejbnit a dús fürtök reményében, ez sajnos önmagában még akkor sem elég ahhoz, hogy visszanőjön ifjonti hajkoronánk, ha fogyasztás előtt Bánfi Hajszeszbe mártogatjuk. A befolyásos lapoknál dolgozó, tapasztalt szerkesztők ezúttal bedőltek egy kutyaközönséges álhírnek – bár annyi azért igaz, hogy a Big Mac mellé kínált szalmakrumpliban egy igen érdekes vegyület is megtalálható, ami egy nap valóban hozzásegítheti a tudósokat egy hatékony hajhullás elleni szer kikavarásához.

Dimetil-polisziloxánt ropogtatunk Amerikától… (Fotók: AFP)

Dzsundzsi Fukuda, a Jokohamai Egyetem professzora csapatával régóta kutatja, hogyan lehetne visszafordítani a kóros kopaszodást.

Ehhez a hajhagyma-csírák, az ún. HPG-k tömeges reprodukciójára van szükség; ezek – ahogy a tudós fogalmazott – „a hajhagymák megújulásának forrásai”.

Fukudáék szép eredményeket értek el ezen a téren, mint a Biomechanics című folyóiratban megjelent cikkükben írták, ötezer HPG-t tudtak beültetni kísérleti bőrébe, és a beavatkozás után szinte azonnal megindult az erős, fekete szőrszálak sarjadzása. Sikerük titka a beültetés során használt anyag, a dallamos nevű dimetil-polisziloxán volt.

Oké, de hogy jön ide a mekis sült krumpli? Hát úgy, hogy a dimetil-polisziloxán az egyik legszélesebb körben használt szilícium alapú szerves polimer, ami egyebek mellett tömítésekben, ragasztóanyagokban, mellimplantátumokban – és igen, a népszerű gyorsétteremlánc sültkrumplijában is megtalálható. „A menünkön szereplő termékek egy részét citromsavval és dimetil-polisziloxánnal dúsított növényi olajban sütjük ki, hogy csökkentsük az olaj habzását” – írja angol nyelvű weboldalán a McDonald’s. Nem ők az egyetlenek: a Munchies kutatása szerint a hajnövesztő csodapolimer többek között a Wendy’s sültkrumplijában, a KFC krumplipüréjében és több szénsavas üdítőitalban is ott van.

…Kínáig

Aggodalomra semmi ok, attól nem kell tartanunk, hogy egy kiadós sajtburger menü elfogyasztása után kiszőrösödik a torkunk. Fukuda kutatásai viszont reményt adhatnak a kopaszodó férfiak és nők számára. „Ez az egyszerű módszer nagyon megbízhatónak és ígéretesnek tűnik – nyilatkozta a tudós. – Azt reméljük, hogy idővel nagyban hozzájárulhat az olyan krónikus hajhullással járó problémák kezeléséhez, mint az androgén alopecia (férfias hajhullás, a szerk.).

Mitől olyan finom a McDonald’s sültkrumplija?

A sültkrumpli világszerte a McDonald’s egyik legkeresettebb terméke, ami sokak szerint egyenesen függőséget okoz. A sütnivaló krumplit szigorú minőségbiztosítási előírásoknak megfelelően mossák, hámozzák, szeletelik. Különféle kémiai anyagokat is adnak hozzá, hogy megőrizze egységes színét, majd lefagyasztják, és az éttermekbe szállítják. De nem ettől a olyan ellenállhatatlan a halványsárga színű csemege. Hogy mégis mitől? A válaszért jó pár évtizedet kell visszamennünk az időben.

A sztori az ötvenes években kezdődik, amikor a McDonald’s egyik beszállítója kis híján csődbe ment, ezért nem tudta megvásárolni az olaj hidrogénezéséhez szükséges gépeket (ennek az eljárásnak köszönhetően tovább eltartható a növényi olaj, a szerk.). A problémát úgy oldották meg, hogy marhafaggyút kevertek a termékükhöz. Mint kiderült, ez nyerő húzás volt, ami olyan nagy mértékben növelte az étteremlánc sültkrumplija iránti keresletet, hogy a cég idővel saját márkázott ízei közé is felvette a „marhaízű krumplit”.

Igaz, a nyolcvanas években kénytelenek voltak változtatni a sütőolaj összetételén, miután az egészségvédők sokat támadták őket azért, hogy milyen sok telített zsírsav van az ételeikben, de találtak megoldást. Manapság olyan „természetes marhaaromát” kevernek az olajhoz, ami húst ugyan még nyomokban sem látott, de ugyanolyan finommá teszi a krumplit, mint a korábban használt hagyományos hozzávalók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top