Magyarország kúl

Aki egyszer megnézi a rejtélyes pécsi Óra-kutat, sosem felejti el

Nem írnak róla a szaklexikonok, alig készült róla kép, kevesen látták, pedig Pécs belvárosának közepén áll a szecessziós érték, amelyet bárki megtekinthet.

Fotók: Uz Mária

A Zsolnay-kút, a Tüke-kút, a Szent István tér ismert szökőkútjai mellett Pécsett sok más szép közterületi kutat is találhatunk, de akad egy közülük, amelynek egyik érdekessége épp az, hogy közterületen áll, de mégsem. Nincs szem előtt, napjában sokszor elsétálunk tőle pár méterre, pedig bárki megnézheti. A belváros lehető legközpontibb helyén található, de nagyon kevesen hallottak róla és nem sokan látták. A kút neve sem mond sokat: Óra-kút. Aki viszont látta már ezt a kutat, nem felejti el soha – írja a PécsMa.

A Városháza előcsarnokában, a lépcsőfordulóban található meghökkentő látványt nyújtó Óra-kút igazi rejtett pécsi érték, amiről nem írnak lexikonok, alig található róla pár képen kívül bármi az interneten, és történetét tulajdonképpen mindössze egyetlen forrásból ismerhetjük meg csupán, Kovács Orsolya „Óra-kút a városházán” című írásából.

Mit tud az Óra-kút órája?

Az óramű szerkezete német fejlesztés, számítógéppel és műhold segítségével vezérelt, és össze lehet kapcsolni a Városháza toronyórájával, hogy egységesen pontos időt mutassanak.

Ez az 1998. október elsején felavatott kút nem csak egy szép „mezei” ivókút, ez a kút egy emlékmű, és alapvetően szobor-funkciót tölt be. A város és a Zsolnay Porcelángyár emeltette a gyárat alapító Zsolnay Vilmos születésének 170. évfordulójára. Mivel Zsolnaynak nemcsak a gyár, hanem a város is rengeteget köszönhetett (és köszönhet a mai napig), a kút számára helyet adó Városháza szimbolikus helyszínné vált: Pécs, Zsolnay és a gyár egybefonódik itt. Az gyár fénykorára utaló szecessziós stílusban emelt emlékművet a  Porcelángyárban 14 éven keresztül tervezőként dolgozó Keményffy Gábor keramikus- és iparművész tervezte és készítette el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top